Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

"Το μακρύ χέρι του συστήματος η Χρυσή Αυγή"


Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην αρχή της εκδήλωσης. Μετά ο χώρος γέμισε κόσμο
«Η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος», ήταν η κοινή διαπίστωση τόσο των ομιλητών όσο και του κοινού που παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο πάρκο των Νέων Επιβατών το Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της 2ης Προφεστιβαλικού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.


Στη συζήτηση, με θέμα «η απειλή του φασισμού στην Ευρώπη και πώς απαντάμε», εισηγητές ήταν ο Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος, ένα μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας και η Κατερίνα Κλείτσα, εκ μέρους του Αντιφασιστικού Μετώπου Θερμαϊκού.
Ήταν εν προκειμένου εύλογα τα ερωτήματα που τέθηκαν από αρκετούς: "Η Χρυσή Αυγή, παρουσιάζεται ως αντισυστημική, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί την οργή του κόσμου για την άθλια οικονομική κατάσταση. Την είδατε όμως πουθενά να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αγρίως καταπιεζόμενων συμπατριωτών μας; Να λέει έστω μία κουβέντα για τις καθαρίστριες, τους καθηγητές αλλά και τους μισθούς και συντάξεις πείνας που επέβαλε η συγκυβέρνηση; Αντιθέτως, είδαμε τους Χρυσαυγίτες να πρωτοστατούν στις επιθέσεις κατά των εργαζομένων στο Πέραμα, υπερασπιζόμενοι τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργοδότες", είπαν αρκετοί από τους ομιλητές και το ακροατήριο.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, οδήγησε σε μια έκρηξη αγανάκτησης του Αντιφασιστικού Κινήματος: ανέδειξε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας που βγήκε μαζικά στους δρόμους και σε τοπικές συνελεύσεις, σοκαρισμένη και αποφασισμένη να παλέψει ενάντια στον φασισμό. Παράλληλα, ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενάντια στην ΧΑ συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας μία σειρά από στελέχη της. Βέβαια, γρήγορα φάνηκαν τα όρια της κυβέρνησης και του συστήματος, που ενώ αποφάσισαν να «χτυπήσουν» την ΧΑ, έκαναν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν να την αφανίσουν.
Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει από τώρα η συζήτηση και να οργανωθεί η  αντίσταση κατά του νεοναζισμού στο δήμο Θερμαϊκού. Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μηχανιώνα, οι σποραδικές εμφανίσεις μελών της Χρυσής Αυγής στις λαϊκές αγορές, τα «τρικάκια» που πετάνε Χρυσαυγίτες στις γειτονιές μες στη νύχτα σαν τους κλέφτες, είναι καμπανάκια προειδοποίησης ότι η ΧΑ προσπαθεί να καθιερωθεί στην περιοχή. 
Τονίστηκε ακόμη ότι η πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Περαία μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και οι πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Μετώπου Θερμαϊκού εδώ και έναν χρόνο, δείχνουν πως η κοινωνία της περιοχής έχει καλά αντανακλαστικά απέναντι στην άνοδο του φασισμού. «Είναι καθήκον της αριστεράς αυτά τα αντανακλαστικά να τα προωθήσει και να τα μετατρέψει σε καθημερινό αγώνα ενάντια στις φασιστικές ιδέες: να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και να την εμπνεύσει για κοινό αγώνα απέναντι σε αυτά και την φασιστική απειλή» υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές αλλά και αρκετούς από το παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.