Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Συντονισμός για μέτωπο κατά ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη

“Αν πουληθεί ό,τι έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του ΤAΙΠΕΔ, δεν θα μείνει  ελεύθερος δημόσιος χώρος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης”
της Μαρούλας Πλήκα
Πολλά μέτωπα ανοίγει το ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη, που δεν κρύβει τη διάθεσή του να ξεπουλήσει ό,τι έχει περιέλθει σε αυτό. Από δημόσια αγαθά, όπως το νερό, έως κερδοφόρες δομές όπως το λιμάνι, εκτάσεις φιλέτα και κτήρια. Πολλοί πλέον αναγνωρίζουν την ανάγκη να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο έναντι της λαίλαπας του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κινήματα και οι δυνάμεις που αντιστέκονται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών.

Μέτωπο κατά του ξεπουλήματος του λιμανιού
Μέχρι σήμερα η μεγάλη αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας έρχεται από το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η δυναμική του οποίου φάνηκε στο άτυπο δημοψήφισμα που έγινε στις 18 Μαΐου υπό την ευθύνη της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το συντονιστικό "SOSτε το νερό".
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη συγκροτείται ένα νέο μέτωπο για το ξεπούλημα του λιμανιού, ενώ όσο ξεδιπλώνονται τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση ή την παραχώρηση για δεκαετίες τεράστιων εκτάσεων σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης, γίνεται εμφανές ότι η αντίδραση πρέπει να γενικευτεί και ο συντονισμός φορέων, κινημάτων και κοινωνίας είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων.

Τα "φιλέτα"
Πριν από λίγες ημέρες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τις εκτάσεις της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και σύντομα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν «πωλητήρια» με πρώτα τα λεγόμενα «φιλέτα». Οικόπεδα και τεράστιες εκτάσεις στους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Βόλβης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Θέρμης, Δέλτα, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ελευθερίου - Κορδελιού, βγαίνουν στο «σφυρί».
Στον μακρύ αυτόν κατάλογο ξεχωρίζουν δύο εκτάσεις στο λιμάνι 9.107 τ.μ. και δομημένη έκταση 23.696 τ.μ., τα 19.059 τ.μ. στη Νέα Παραλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Σαλαμίνα, το διατηρητέο κτίσμα 488 τ.μ. με οικόπεδο 755 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου και τα 5.777 τ.μ. στην περιοχή Λαχανόκηποι. Στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάρει τα στρατόπεδα "Παπακυριαζή" και "Μεγάλου Αλεξάνδρου", συνολικής έκτασης 451.735τ.μ. και άλλα 14.706 τ.μ. στη Λαχαναγορά, από τον Δήμο Βόλβης έχει πάρει το κάμπινγκ και την παραλία της Ασπροβάλτας, από τον Δήμο Θερμαϊκού τα κάμπινγκ Επανομής (3.210.155 τ.μ), Αγίας Τριάδας και παραλία (συνολικής έκτασης 157.564 τ.μ., με δομημένη έκταση 2.265 τ.μ.), άλλες εκτάσεις παραλιακές και μη, ανάμεσά τους και οι εγκαταστάσεις των κεραιών της ΕΡΤ. Ο κατάλογος συνεχίζεται με δεκάδες ακόμη ακίνητα μικρά και μεγάλα ακίνητα. Αν όλα αυτά πωληθούν δεν θα μείνει ελεύθερος δημόσιος χώρος σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλονίκης...

Ετοιμάζεται διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και συντονισμού
Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τα κακά μαντάτα ότι ένα τεράστιο κομμάτι της αναπλασμένης Νέας Παραλίας «βγαίνει στο σφυρί», ξεκίνησε η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός αντι-ΤΑΙΠΕΔ μετώπου, που θα υπερασπιστεί τα «ασημικά» της Θεσσαλονίκης που η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ξεπουλήσει σε τιμή ευκαιρίας στο όνομα των δήθεν μνημονιακών της υποχρεώσεων. Την εβδομάδα που πέρασε έγινε ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για τον συντονισμό τοπικών κινήσεων, επιστημονικών φορέων και κινημάτων, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων / Παράρτημα Μακεδονίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο "Ο δημόσιος χώρος υπό αμφισβήτηση".
Η Βιβιάννα Μεταλληνού, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, τόνισε πως το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό αλλάζει άρδην τον τρόπο με τον οποίο χαράσσεται ο αιγιαλός, μετατρέποντας τη χάραξη από μια διαδικασία διατομεακή, η οποία χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί 18 μήνες, σε fast track, υποταγμένη πλήρως στις επιθυμίες του εκάστοτε επενδυτή ή και του αντίστοιχου υπουργείου, και με αυτόν τον τρόπο, όπως είναι φυσικό, αναστέλλονται όλες οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα.
Η Όλγα Σακαλή από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων επισήμανε ότι το ελληνικό τοπίο, από ένα κατ' εξοχήν δημόσιο αγαθό, μετατρέπεται σε οικονομικό αγαθό, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να παραχωρηθούν ολόκληροι αρχαιολογικοί χώροι σε ιδιώτες προκειμένου ο εκάστοτε επενδυτής να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει και να αξιοποιήσει την παραλιακή περιοχή που θα του παραχωρηθεί. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να υπερβεί το σύνολο του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει για τους αρχαιολογικούς χώρους ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες ως αν να ήταν ένα απλό τεχνικό θέμα. Στην εκδήλωση συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης, ενώ οι δύο επιστημονικοί σύλλογοι έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και συντονισμού των τοπικών κινήσεων και ομάδων σε όλη την Ελλάδα που αντιδρούν στο ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και διαθέτουν πολύ καλές επεξεργασίες και αναλύσεις για τα ζητήματα αυτά.
Την ίδια ώρα η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Σπύρο Κουζινόπουλο, μετά από παρέμβασή της, πέτυχε ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου να εκδώσει ψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Η δημοτική παράταξη ζητάει να παραχωρηθεί το κάμπινγκ στον Δήμο Θερμαϊκού, προκειμένου με την κατάλληλη αξιοποίησή του να μετατραπεί σε πηγή αναψυχής, ξεκούρασης, άθλησης, όχι μόνο για τους κατοίκους του Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς.
Χτες Κυριακή, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν παρεμβάσεις ενάντια στο ξεπούλημα των παραλιών από το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 12 το μεσημέρι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στα φανάρια της Βούλγαρη, στην έξοδο για Χαλκιδική, ενημερώνοντας τον κόσμο για το ξεπούλημα δεκάδων παραλιών από το ΤΑΙΠΕΔ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.