Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Συμπολιτεία: "Μην επιτρέψετε την καταστροφή του κάμπινγκ"

Ολόκληρη η επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού
Το αίτημα της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο, με αίτημα να μην ξεπουληθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά να παραχωρηθεί στο δήμο Θερμαϊκού, προκειμένου με την κατάλληλη αξιοποίησή του να μετατραπεί σε πηγή αναψυχής, ξεκούρασης, άθλησης όχι μόνο για τους κατοίκους του  Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς, συζητείται σήμερα Τετάρτη το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή που απηύθυνε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, εάν υλοποιηθούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την καταστροφή του κάμπινγκ, προκειμένου να χτιστούν στη θέση του πολυτελείς βίλες και συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, θα συντελεστεί ένα μιαρό οικολογικό έγκλημα, καθώς θα κοπούν τα χιλιάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του. Ενώ ακόμη χαρακτηρίζεται ως ανοησία η επιμονή  στον αφανισμό ενός χώρου προσέλκυσης τουριστών, τη στιγμή που  σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ελληνικού κράτους, τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.
«Πρέπει να αντιταχθούμε στην καταστροφή αυτής της όασης πρασίνου, προκειμένου να μετατραπεί σε άχαρους όγκους τσιμέντου.Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», σημειώνει με έμφαση στην επιστολή της η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού».

Ολόκληρη η επιστολή
Το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» προς το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, έχει ως εξής:
«Π Ρ Ο Σ
τον Πρόεδρο και τα μέλη
του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Θερμαϊκού

Αγαπητοί συνδημότες,
Ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου, που έχουν απομείνει στην περιοχή του Θερμαϊκού, το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, έκτασης 123 στρεμμάτων, κινδυνεύει να αφανισθεί, αν υλοποιηθεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημά του, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί βίλες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.
Το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφεί ολοκληρωτικά ένας υπέροχος χώρος, που υπήρξε στο παρελθόν όαση ψυχαγωγίας, αναψυχής, διασκέδασης και χαράς για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας παράλληλα χιλιάδες τουρίστες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τους οποίους δούλευαν τα μαγαζιά της περιοχής και έβρισκαν δουλειά οι άνεργοι νέοι.
Παράλληλα, με την εφαρμογή των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ, θα συντελεστεί ένα ανίερο, βέβηλο και μιαρό οικολογικό έγκλημα, καθώς θα κοπούν τα χιλιάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του κάμπινγκ. Με τις πανύψηλες λεύκες, τα αιωνόβια πεύκα, τους φοίνικες και την κάθε λογής βλάστηση, που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία, το καθιστούν έναν επίγειο παράδεισο.  
Αυτοί που απεργάζονται την καταστροφή της μοναδικής αυτής έκτασης, αγνούν περιφρονητικά τη θέση του δήμου Θερμαϊκού, ότι σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, οι χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ η προτεινόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ κυρίαρχη χρήση κατοικίας, αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα του Θερμαϊκού, αλλά ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής θα βοηθήσει. Όταν, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ελληνικού κράτους, τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, ο αφανισμός ενός χώρου προσέλκυσης τουριστών, μόνο ως ανοησία μπορεί να θεωρηθεί.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι όσοι εμπνεύσθηκαν την καταστροφή του περιβαλλοντολογικού πλούτου της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθούν στη θέση του άχαροι όγκοι μπετόν-αρμέ, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη. Και με την κατάλληλη προβολή, θα μπορούσε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους να κατακλύζεται από τουρίστες. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι εάν επιτευχθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση και καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, τότε θα ακολουθήσει σίγουρα και το αντίστοιχο κάμπινγκ της Επανομής, που αντικανονικά περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης, αν και με βάση δικαστικές αποφάσεις ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και του Δημοσίου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θερμαϊκού, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει με ενιαία στόχευση και σχεδιασμό. Να περιγράφει και να προσανατολίζει το μέλλον και την προοπτική του δήμου μας, να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να λαμβάνει υπ΄ όψιν του το μέχρι σήμερα σχεδιασμό και τις υπάρχουσες μελέτες που η ίδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε. Να προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα τις δημοτικές κοινότητες που πλήττονται ιδιαίτερα απο την κρίση (όπως αυτή της Αγ Τριαδας). Να διαμορφώνει τους όρους για τη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης που θα σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες των ανθρώπων της. Ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορει να προκύψει μεσα απο μια ανοιχτή διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου με τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού.
Είμαστε πεπεισμένοι ό,τι τίποτε απο τα παραπάνω δεν υλοποιείται με το ξεπούλημα της έκτασης του κάμπινγκ απο το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα τίθεται σε αμφισβήτηση το σύνολο της περιουσίας, όχι μόνο του Δημοσίου, αλλά και του Δήμου στην περιοχή.
Αγαπητοί συνδημότες,
Κατόπιν όλων αυτών, σας καλούμε, εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, να ενώσετε τη φωνή σας στο αίτημα να μην εκποιηθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά αντιθέτως να παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού. Προκειμένου με την κατάλληλη αξιοποίησή του και την παράλληλη ανάπτυξη τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, να μετατραπεί σε πηγή αναψυχής, ξεκούρασης, άθλησης όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα.
Όλοι μαζί δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το οικολογικό και αναπτυξιακό έγκλημα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτός ο υπέροχος χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σημαντικές αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχής μας.
Πρέπει να αντιταχθούμε στην καταστροφή αυτής της όασης πρασίνου, προκειμένου να μετατραπεί σε άχαρους όγκους τσιμέντου.Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

                                                                                                Για τη Συμπολιτεία Θερμαϊκού
                                                                                                    Σπύρος Κουζινόπουλος

                                                                                                 Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.