Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Αξιολόγηση και κάμπινγκ συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο

Με προτάσεις το πρώτο του σωματείου και το δεύτερο της "Συμπολιτείας"
Με έντεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 19:30 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού. Μεταξύ αυτών, δύο πολύ σοβαρά θέματα: Το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού για την έκδοση ψηφίσματος κατά της εφαρμογής του νόμου 4250/2014 που αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Καθώς επίσης και η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» να αντιταχθεί ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Π.Πεντούσης, εισηγητής του θέματος για την αξιολόγηση θα είναι ο Γεν.Γραμματέας του δήμου κ.Ε.Κεραμιδάκης, ενώ την εισήγηση για το θέμα του κάμπινγκ θα κάνει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος.
Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2014, ο ορισμός Επιτροπής ελέγχου παιχνιδοκατασκευών σε παιδότοπους, η έγκριση αντικατάστασης άδειας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, λόγω προσθήκης 10 ΗΥ, διάφορα θέματα με τις ασφαλτοστρώσεις οδών του Δήμου Θερμαϊκού,  η μελέτη που αφορά στη σύνδεση σχολικών κτιρίων της Περαίας με το δίκτυο φυσικού αερίου κ.α.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση
Στο μεταξύ, το σωματείο εργαζομένων δήμου Θερμαϊκού, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους στο δήμο να παρακολουθήσουν την  αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση για το θέμα της  αξιολόγησης των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α.  «Λόγω της κρισιμότητας του θέματος καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το θέμα θα συζητηθεί μετά το ακόλουθο σχέδιο ψηφίσματος που είχε υποβάλλει στο δημοτικό συμβούλιο το σωματείο:
«Στο πλαίσιο των αντιδράσεων του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη μη εφαρμογή του Ν.4250/2014 για τη δήθεν «αξιολόγηση» των Δημοσίων Υπαλλήλων, εκτός των άλλων αγωνιστικών παρεμβάσεων και δράσεων, αποφασίστηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ η παρέμβαση στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων για τη λήψη απόφασης για τη μη εφαρμογή της συγκριτικής «αξιολόγησης».
Ήδη, 150 τουλάχιστον Δημοτικά Συμβούλια αλλά και Δήμαρχοι με αποφάσεις τους  εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4250/2014 που μόνο στόχο έχει τη δημιουργία δεξαμενής διαθέσιμων και προς απόλυση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού ζητά την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να ληφθεί παρόμοια απόφαση. Βασικά σημεία της απόφασης που προτείνουμε είναι τα εξής:
α. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη νέα μέθοδο «αξιολόγησης» που προάγει ο Ν.4250/2014, ένα ακόμη μνημονιακό και  αντεργατικό μέτρο που αποσκοπεί στη μείωση του προσωπικού και στην εκχώρηση δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα και των Ο.Τ.Α. στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, με εργαλείο τη συγκριτική «αξιολόγηση», να δημιουργήσει  μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων καθορίζοντας εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες βαθμολόγησης. Η εισαγωγή της αυθαίρετης ποσόστωσης και περαιτέρω επιμερισμού ανά οργανική μονάδα, στρεβλώνει κάθε έννοια αντικειμενικής και «δίκαιης» χρήσης της  αξιολόγησης που σκοπό θα πρέπει να έχει την αξιοποίηση των εργαζομένων και βελτίωση  της απόδοσής τους, με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Έχουμε την πεποίθηση ότι στα ζητήματα λειτουργίας – αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, ο νόμος αυτός, όχι μόνο δε θα βελτιώσει στο ελάχιστο τη Δημόσια Διοίκηση αλλά θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη αποσύνθεση, ανθρωποφαγία, κατάλυση της συλλογικής προσπάθειας, συνολική απομάκρυνση από τη λογική της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Επί της ουσίας, επιχειρείται η χειραγώγηση του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων από την Κυβέρνηση και η αναπαραγωγή των υφιστάμενων σχέσεων εξουσίας εντός των Δημοσίων. Υπηρεσιών. Είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν να φτιάξουν πειθαρχημένους και εντελώς υπάκουους υπαλλήλους, συνένοχους στο ξεπούλημα του Δημοσίου.
 Η προώθηση των "ημετέρων" ενισχύεται και από τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, καταργώντας τους δύο αξιολογητές και δίνοντας υπερεξουσίες σε έναν και μοναδικό αξιολογητή (τον ανώτερο προϊστάμενο) και έναν εισηγητή (τον άμεσο προϊστάμενο), με δεδομένη και την καχυποψία για τον τρόπο των προαγωγών και της  επιλογής προϊσταμένων. Άρα δεν υπάρχει η απαραίτητη νομιμοποίηση για να τους δοθούν τέτοιες υπερεξουσίες αξιολόγησης.
Το αποτέλεσμα θα είναι έντιμοι και ικανοί υπάλληλοι που με συνέπεια τηρούν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον αρνούμενοι να υποκύψουν σε πιέσεις να στερηθούν στην καλύτερη περίπτωση οποιαδήποτε εξέλιξη και στη χειρότερη να απολυθούν γιατί δεν θα είναι αρκετά οσφυοκάμπτες είτε αρκετά ημέτεροι.
Δεν αντιδρούμε στην αξιολόγηση των δομών και των εργαζομένων, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και λογικές τεμαχισμού ανθρώπων και υπηρεσιών προς χάρη των ποσοστώσεων των μνημονίων και των κυβερνητικών υπηρετών τους.
β. Ζητάει την άμεση κατάργηση του Νόμου 4250/2014 και δεσμεύεται να μην εκδοθεί από τα αρμόδια όργανα καμία απόφαση επιμερισμού ποσοστών, προϋπόθεση  έναρξης των διαδικασιών για την εφαρμογή του Νόμου 4250/2014 περί συγκριτικής «αξιολόγησης».
 γ. Καλεί την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ να πάρουν ενιαία θέση και να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση του Νόμου , ο οποίος ούτε αξιολογεί πραγματικά τους εργαζόμενους και ούτε βοηθά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Ιωάννη Αλεξανδρή να μην προβεί στην  εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ΄ του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α'/2014). Η εν λόγω απόφαση να κοινοποιηθεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε., ενώ συγχρόνως να υποβληθεί αίτημα τόσο προς την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην ΚΕΔΕ, να πάρουν σχετικές αποφάσεις».

Την πρόταση υπογράφουν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Πέτρος Πετρίδης και η Γενική Γραμματέας, Μαρία Στεργιάδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.