Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Μήπως να ξανασκεφτούμε το θέμα της αποχέτευσης στο Θερμαϊκό;

Να ακολουθήσει ο δήμος Θερμαϊκού το παράδειγμα των υπόλοιπων 11 δήμων της Θεσσαλονίκης και να ανακαλέσει τις αποφάσεις παραχώρησης των δικτύων αποχέτευσης των πρώην δήμων Θερμαϊκού και Μηχανιώνας στην ΕΥΑΘ, από την ώρα που αυτή θα ιδιωτικοποιηθεί και άρα παύει να ισχύει ο λόγος παραχώρησης.

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» και ο επικεφαλής, Σπύρος Κουζινόπουλος, επισήμαναν πως το θέμα της ΕΥΑΘ, ενδιαφέρει έντονα τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, δεδομένου ότι η εταιρία έχει την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου αποχέτευσης της περιοχής. Και μία ιδιωτικοποίησή της, έτσι που λειτουργεί μονοπωλιακά, θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τα τέλη αποχέτευσης.
Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης,  σύμφωνα με τις αποφάσεις που λαμβάνουν, παίρνουν πίσω την προίκα που είχαν δώσει στην ΕΥΑΘ στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Είναι τα δίκτυα, τα αντλιοστάσια και οι δεξαμενές που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι οι δήμοι, και με αποφάσεις τους παραχώρησαν δωρεάν στον τότε Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ).

Όπως διεμήνυσε στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ Κ.Μ.), δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, «από την ερχόμενη Δευτέρα, τα δημοτικά συμβούλια των 11 δήμων της Θεσσαλονίκης, που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε αποφάσεις ανάκλησης των παλιών αποφάσεων με τις οποίες παραχωρήσαμε έτοιμες εγκαταστάσεις και δίκτυα στον ΟΥΘ». Για να προσθέσει:
«Οι δήμοι παραχώρησαν αυτές τις εγκαταστάσεις σε μία κρατική εταιρεία ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Από τη στιγμή που η εταιρεία αυτή παύει να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν ιδιώτη τις εγκαταστάσεις που έγιναν με χρήματα των δημοτών μας».
Το προεδρείο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με την «Κίνηση 136» και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) παρέδωσαν στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Θεσσαλονίκης με το συντριπτικό 98% κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και απαίτησαν να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία των Θεσσαλονικέων.

Αμφισβητεί προκλητικά το δημοψήφισμα ο πρόεδρος του ΤΑΙΙΠΕΔ
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, αντέτεινε ότι η πώληση της ΕΥΑΘ είναι πολιτική απόφαση και ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι απλά εκτελεστικό όργανο, ενώ αποπειράθηκε να αμφισβητήσει το δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης», υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης και καλεί την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, η οποία στην ουσία της αφορά και την ΕΥΑΘ.
Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, για να παραδώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ήδη, είχαν συνάντηση με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ενωση Δήμων. Παράλληλα, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας,  προετοιμάζεται να καταθέσει νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.