Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

"Πράσινο φως" από το Συμβούλιο Επικρατείας για ΟΥΘ, ΟΛΘ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά πλειοψηφία, άναψε το «πράσινο φως» για την προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Ύδρευσης (ΟΥΘ) και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
 
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με 11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε οκτώ προσφυγές που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές ανωνύμων εταιρειών.
Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές σωματείων, εργαζομένων και πολιτών για τον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό - Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου ΑΕ» και «Εγνατία Οδός ΑΕ».
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των επίμαχων φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς (Σύλλογοι κ.λπ.) δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.
Όμως, εννέα μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν, υποστηρίζοντας ότι τα Σωματεία δικαιούνται (έχουν έννομο συμφέρον) να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ, ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας. Ως προς το δεύτερο αυτό νομικό σκέλος, υπήρξε και πάλι μειοψηφία δέκα μελών του ΣτΕ, που εξέφρασαν αντίθετη άποψη.

Διευκρινίζεται ότι από την εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ» μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου που συνδέσει την Ηγουμενίτσα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.