Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Σε κίνδυνο τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Στο «κόκκινο» της βιωσιμότητάς τους βρίσκονται 89 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έληξε το 2013 και οι πόροι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη περιοριστεί κατά 50%, καθώς και 22% για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρία. Στο δήμο Θερμαϊκού υπάρχουν δύο ΚΔΑΠ, ένα στη Ν.Μηχανιώνα και ένα στην Επανομή.

Με επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ προειδοποιεί πως εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, τότε θα μπει λουκέτο σε περίπου 100 δομές σε όλη την Ελλάδα. 
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, προκειμένου να ορίσει την στρατηγική του για το μείζον αυτό θέμα, το οποίο απαιτεί άμεση επίλυση.
Σήμερα, λειτουργούν στους δήμους της χώρας 375 ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, φιλοξενώντας αντίστοιχα 12.901 και 1.706 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών. Οι αιτήσεις συμμετοχής ανήλθαν σε 18.957 για ΚΔΑΠ και 2.087 για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 1.552 και 192 αντιστοίχως.
Η επιδότηση (voucher) για κάθε παιδί ανέρχεται στα 1.400 ευρώ, ενώ μέχρι το 2012 ήταν 2.800 ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε κλείσιμο αρκετά Κέντρα, όπως του Κορυδαλλού και των Αγίων Αναργύρων.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρονιά 2014-2015. Οι εργαζόμενοι όμως υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό υπολείπεται κατά 50-60 εκατ. ευρώ αυτού που θα διασφάλιζε τη λειτουργία των δομών.
Σύμφωνα με την επιστολή, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συλλόγου, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως «αν δεν βρεθούν τα επιπλέον αυτά χρήματα, θα υπάρξει οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης».
Η υποχρηματοδότηση των δομών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αριθμού των επιδοτούμενων παιδιών απειλούν αρχικά τις δομές που έχουν μικρή δυναμικότητα, δηλαδή κάτω των 40 παιδιών.
Η περαιτέρω μείωση των πόρων τους θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού, υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις σε «λουκέτο», καθώς ο δήμος στον οποίο ανήκουν δεν θα δύναται να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του.
ΚΕΔΕ: Μέρος του κοινωνικού μερίσματος για τις κοινωνικές δομές
Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας και τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κυρία Άννα Δαλλαπόρτα, στους οποίους τόνισε την ανάγκη για διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των κοινωνικών δομών (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί).
Καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των αιτήσεων συμμετοχής, δεδομένης της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Κώστα Ασκούνη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο- ζήτησε η χρηματοδότηση να είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες για την εξοικονόμηση όλου του ποσού, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών της χώρας.
Προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι, η ΚΕΔΕ κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας επιπλέον την πρόταση ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτών των κοινωνικών δομών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.