Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Εκλογική, η νέα κυβέρνηση του... Ευάγγελου Σαμαρά !!

Η ΝΔ στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία – Από τα τηλεοπτικά παράθυρα οι επιλογές του πρωθυπουργού – Το νέο «εκλογικό» σχήμα. 
Οι επιλογές του πρωθυπουργού είναι απελπιστικά προβλέψιμες. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του νέου κυβερνητικού σχήματος, αφού οι βασικές επιλογές του πρωθυπουργού προέρχονται από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πρόκειται για αμιγώς εκλογικό σχήμα που αποτελείται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους της λαϊκής δεξιάς που είναι αναγνωρίσιμοι με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια προεκλογική περίοδο.
Επίσης αρκετοί από αυτούς εντάχθηκαν στην κυβέρνηση προκειμένου να μην φωνάζουν στα παράθυρα τώρα που θα εφαρμοστεί το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο.

Οι τέσσερις βασικές επισημάνσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Τηρήθηκε ένας βασικός κορμός ατόμων που έμειναν εντός κυβέρνησης για λόγους ισορροπιών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κούρκουλας, Εύη Χριστοφιλοπουλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος κλπ., ενώ μπήκαν και άλλα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ με βασικό τους προσόν την αναγνωρισιμότητα όπως η κ. Γκερέκου.
2. Όλοι όσοι φώναζαν το τελευταίο διάστημα στα πρωϊνάδικα και στήριζαν τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης πήραν υπουργείο. Μάκης Γιακουμάτος, Αργύρης Ντινόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Σοφία Βούλτεψη μερικοί εξ αυτών.
3. Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στην κοινή γνώμη, πήραν υπουργείο άτομα όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος κ.α.
4. Η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη σηματοδοτεί πολλά. Από το γεγονός ότι είναι ένας διακεκριμένος Οικονομολόγος με κυβερνητική εμπειρία που όμως έχει συνδεθεί με την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη του οποίου υπήρξε σύμβουλος επί σειρά ετών.
Από την άλλη μεριά όπως έχουμε ήδη γράψει στο Newsbomb, όταν μια ομάδα πάει καλά είναι προφανές ότι δεν την αλλάζεις. Στην περίπτωση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι προφανές ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά. Άλλως, δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι ο πρωθυπουργός καρατόμησε όλους τους υπουργούς σχεδόν σε όλα τα βασικά υπουργεία.
Παρά τα όσα ο ίδιος έλεγε για την κυβέρνηση του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, σήμερα αυτοαναιρείται.
Ενώ δηλαδή ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι η κυβέρνηση του πέτυχε το ακατόρθωτο και έσωσε τη χώρα βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης, σήμερα ανατρέπει τα πάντα και στέλνει στο σπίτι του το μεγαλύτερο μέρος της υποτιθέμενης ισχυρής ομάδας.
Δικαίως αναρωτιούνται αρκετοί πολιτικοί αναλυτές: «Αν ήταν αποδοτικοί και παραγωγικοί θα τους άλλαζε;».
Από τις επιλογές του στο νέο κυβερνητικό σχήμα γίνεται σαφές ότι ο κ. Σαμαράς μπήκε στην λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και των διπλωματικών ισορροπιών με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου το νέο κυβερνητικό σχήμα να βγάλει το καλοκαίρι και τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους που πρόκειται να γίνουν το φθινόπωρο.
Τα νέα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο δεν έχουν κανένα στοιχείο έκπληξης αφού πρόκειται για γνωστούς ανθρώπους από το παρελθόν οι οποίοι επιλέχθηκαν με μόνο κριτήριο την «προθυμότητα» τους να εφαρμόσουν τα νέα σκληρά μέτρα του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου.



πηγή:  newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.