Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειστοί Τετάρτη-Πέμπτη οι περισσότεροι Δήμοι


Λουκέτο, βάζουν Τετάρτη και Πέμπτη οι περισσότεροι Δήμοι όλης της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγική οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξ αιτίας της οποίας οι δήμαρχοι βγαίνουν στους δρόμους.

Η χτεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, για απόδοση 35 εκατ. ευρώ, έναντι της τέταρτης δόσης των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213 εκατ. ευρώ, δε φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.
Αν και απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) είναι τα δημαρχεία να βάλουν λουκέτο αυτό το διήμερο, είναι αμφίβολο εάν όλοι οι δήμοι θα παραμείνουν κλειστοί. Αυτό φάνηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για προβλήματα που θα προκύψουν στους παιδικούς σταθμούς και την καθαριότητα. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση της πλειονότητας των συναδέλφων του, που είπαν ότι όσοι δήμαρχοι δεν κλείσουν τα δημαρχεία θα πρέπει να καταγγελθούν στα συλλογικά όργανα.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι αυτοδιοικητικοί δίνουν την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τις επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών και με το προεδρείο της Βουλής, στη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα τους ενημερώσουν για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.
Η αυριανή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων των δημάρχων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνέρχεται και πάλι το μεσημέρι της Πέμπτης, για να αποφασίσει το μέλλον των κινήσεων διαμαρτυρίας.
 «Στο κόκκινο»
Ορισμένοι δήμοι είναι ήδη «στο κόκκινο», αφού κάθε μήνα που περνά διαπιστώνουν ότι το χρέος τους μεγαλώνει. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, είχε κάνει λόγο για 40 δήμους οι οποίοι θα προχωρήσουν άμεσα σε στάση πληρωμών. Στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται δήμοι όπως αυτοί της Θέρμης, του Κορδελιού - Ευόσμου και του Παύλου Μελά, κυρίως γιατί οι καλλικράτειοι αυτοί δήμοι κληρονόμησαν τα χρέη των δήμων από την ένωση των οποίων προέκυψαν.
«Μπαίνουμε στην επικίνδυνη ''κόκκινη'' ζώνη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση», τονίζει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Η δόση που έχει έρθει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ανέρχεται σε 580.000 ευρώ, ποσό που δε φτάνει για να καλυφθεί η μισθοδοσία. Τόσο αυτό το 15ήμερο που διανύουμε, όσο και το επόμενο, οι υπάλληλοι θα πληρωθούν όχι από τους ΚΑΠ αλλά από τα χρήματα που έχει στο ταμείο του ο δήμος. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι δεν μπορούμε αφενός να εξυπηρετήσουμε άλλες λειτουργικές ανάγκες, αφετέρου δε μειώνουμε το συνολικό μας χρέος, που κυμαίνεται μεταξύ 15 - 20 εκατ. ευρώ», προσθέτει ο δήμαρχος και εξηγεί ότι ο δήμος Παύλου Μελά αιτήθηκε (και έχει εγκριθεί) δάνειο ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.
Σε περίπου 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον το χρέος του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, με το δήμαρχο, Στάθη Λαφαζανίδη, να κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία εις βάρος των δημοτών του. «Ο δήμος μας, σύμφωνα με την τελευταία, πιο πρόσφατη απογραφή του 2011, έχει εκτιναχθεί στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τους πολυπληθέστερους δήμους. Παρ' όλα αυτά, στη λίστα με τις κατανομές των πόρων, ο δήμος λαμβάνει μερίδιο που αναλογεί στην παλαιότερη απογραφή του 2001. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κανονικά να καταβάλλονταν οι δόσεις, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις, εμείς πάλι θα είχαμε πρόβλημα», τονίζει ο κ. Λαφαζανίδης και προσθέτει ότι ο δήμος πήρε δάνειο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.