Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Καθαρίζει τον Θερμαϊκό κόλπο η "Αλκίππη"


Τη μάχη για έναν καθαρότερο Θερμαϊκό δίνει καθημερινά, από τις 3 Σεπτεμβρίου, η «Αλκίππη», ένα ειδικό σκάφος το οποίο προχωρά στον επιφανειακό καθαρισμό του κόλπου. Ο καθαρισμός από την «Αλκίππη» γίνεται μετά τη σχετική σύμβαση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και ελπίζουμε το σκάφος να φτάσει μέχρι και την παραλία του Ποταμού.

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο το ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο «Ποσειδών», το ειδικό σκάφος του δήμου Θεσσαλονίκης. Ομως, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο «Ποσειδών» παραμένει εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Αύγουστο, αφού έπρεπε να συντηρηθεί και να επιθεωρηθεί ώστε να μπορέσει να πλεύσει και πάλι. «Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες το πλοιάριο θα κριθεί αξιόπλοο και θα μπορέσει να ριχτεί και πάλι στη μάχη καθαρισμού του Θερμαϊκού. Ετσι ο “Ποσειδών” και η “Αλκίππη” θα συνεπικουρούνται και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Ζέρβας.
Τρεις περιοχές
Η «Αλκίππη», μέσα σε περίπου δεκαπέντε μέρες, συνέλεξε 18 κυβικά μέτρα απορριμμάτων, με τις εργασίες καθαρισμού να πραγματοποιούνται σε τρεις διαφορετικές περιοχές: α) από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, β) από το λιμάνι μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Τριάδας και γ) από το λιμάνι μέχρι το δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Οι διαδρομές καθορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν εντολής του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρου Καράογλου.
Οπως εξηγεί η διευθύντρια της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού κόλπου του ΥΜΑ-Θ, Νικολέτα Τσικώτη, η «Αλκίππη» δρομολογήθηκε έπειτα από την υπογραφή δίμηνης σύμβασης του υπουργείου με εταιρία στην οποία ανήκει.
«Το σκάφος, σε πρώτη φάση θα προχωρά στον επιφανειακό καθαρισμό των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να γίνει και νέα δίμηνη σύμβαση, ώστε οι εργασίες καθαρισμού να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Με τη νέα χρονιά, ευελπιστούμε ότι θα μπορέσει να δρομολογηθεί μία νέα, μεγαλύτερης διάρκειας σύμβαση», αναφέρει η κ. Τσικώτη.
Η ίδια προσθέτει ότι εφόσον ο «Ποσειδών» βγει και πάλι στο Θερμαϊκό, τότε η «Αλκίππη» θα μπορέσει να επικεντρωθεί στις δύο διαδρομές που δεν αφορούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά την ανατολική και τη δυτική ακτή. «Η διαδρομή από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής μπορεί να αποτελεί τον καθρέφτη της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν ωστόσο και άλλες περιοχές όπου τα επιπλέοντα αντικείμενα δημιουργούν άσχημη εικόνα και πρέπει και αυτές να καθαρίζονται», καταλήγει η κ. Τσικώτη.
Ασυνειδησία
«Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι εκτεθειμένος στην περιβαλλοντική ασυνειδησία. Ενώ αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας και το καμάρι αυτής της πόλης, εντούτοις εμείς οι ίδιοι γυρίσαμε την πλάτη στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας και δεν το εκτιμούμε, δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Πιστεύω ότι τελικά είναι θέμα αγωγής και εκπαίδευσης να καταλάβει ο κάθε πολίτης, ότι ''κοινωνικά αγαθά'' όπως είναι και ο Θερμαϊκός κόλπος, ανήκουν σε όλους μας και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την προστασία τους», δηλώνει ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου.
 Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.