Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Καράβι που βουλιάζει ο δήμος Θερμαϊκού;


Δραματική συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους
Δραματική, ήταν η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το μεσημέρι της Κυριακής. Και αν και είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, όπως και όλοι σχεδόν οι δήμοι της χώρας, εντούτοις κυριάρχησε το ζήτημα της αμφισβητούμενης συνοχής στην δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Το συμπέρασμα ήταν ένα: Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, εγκαταλείπουν το «καράβι» ανεξαρτητοποιούμενοι, προκειμένου να το παίξουν «ήρωες» στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο ανεξαρτητοποιηθείς Ηρακλής Ντόκας εν μέσω των
δημοτικών συμβούλων Μπαλασά και Κουκουρίγκο
Η ανεξαρτητοποίηση Ντόκα
Το έναυσμα, δόθηκε όταν στην αρχή της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηρακλής Ντόκας, κατέθεσε δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη του κ. Αλέξανδρη γιατί, όπως αναφέρει σε επιστολή που κατέθεσε, «δεν έγινε κανένα έργο, τουλάχιστον στην Επανομή απ’ όπου εκλέγομαι», γιατί δεν έγινε η αποχέτευση της Επανομής, γιατί δεν άνοιξε ο πεζόδρομος (!) αλλά και διότι υπάρχει «ανυπαρξία υποτυπώδους πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας από μέρους της διοίκησης, καθώς και αδράνεια της η οποία φαίνεται από την απουσία έργων».

Η επιστολή Στεφανίδη
Η επιστολή, κινούνταν στο ίδιο πνεύμα με την αντίστοιχη δήλωση ανεξαρτητοποίησης που είχε καταθέσει στις αρχές της εβδομάδος ο παραιτηθείς πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κ.Στεφανίδης, ο οποίος κατηγορούσε τη διοίκηση ότι «…χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και μαχητικότητας», ότι «έχει χαμηλή απόδοση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία τον δήμο».

Μαυρομάτης: "Κατευθείαν στον γκρεμό"
Μετά την ανακοίνωση και της ανεξαρτητοποίησης Ντόκα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Γιάννης Μαυρομάτης, παίρνοντας αφορμή από ένα σημείο της δήλωσης Στεφανίδη που κατηγορούσε τη διοίκηση για τις απευθείας αναθέσεις, κάλεσε τη δημοτική αρχή να απαντήσει, καθώς όπως είπε «είναι συγκλονιστικά αυτά που καταγγέλονται». Για να προσθέσει λέγοντας: «Οδηγείτε τον δήμο κατευθείαν στον γκρεμό με αυτή την αδράνεια δύο ετών την οποία δείχνετε». Ενώ ακόμη επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση Αλεξανδρή που, όπως παρατήρησε, δεν έχει καμία παρουσία εκτός δήμου Θερμαϊκού για να δείξει ότι ο δήμος κινείται και έχει μία προοπτική. «Είστε απλοί θεατές», τόνισε.

Ο δήμαρχος
Έκπληξη, προκάλεσε η απολογητική στάση του δημάρχου Θερμαϊκού απέναντι στις κατηγορίες Στεφανίδη και τα όσα του… «έσερνε» όλη τη βδομάδα περί δηλώσεών του για τη μεταφορά του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας. Και αντί να απαντήσει στις αιτιάσεις του μέχρι προχτές προέδρου του Δ.Σ., περιορίστηκε να… εκφράσει ευχαριστίες στον κ.Στεφανίδη για τη συνεργασία που είχαν.!! «Θα πρέπει να τον ευχαριστήσω για την μέχρι τούδε αναγνώριση του έργου μας και να του ευχηθώ καλή τύχη στη νέα πορεία που διάλεξε», είπε ο κ. Αλεξανδρής.

Η σκληρή κριτική Λαζαρίδη
Αντιθέτως, σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε κατά του Κ.Στεφανίδη ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης. 
«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η άγνοια, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που δέχεται κάποιος. Τι στιγμή που διοίκηση και αντιπολίτευση μαζί αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε το δήμο ανοιχτό, να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να καταφέρουμε στην πραγματικότητα να πληρώνουμε τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα, κάποιοι καταθέτουν «οράματα» για ανάπτυξη, ονειρεύονται ένα δήμο-εργοτάξιο, μιλάνε για ένα δήμο-ανώνυμη εταιρία η οποία θα μας γεμίσει με επενδύσεις και θα δουλεύει ο κόσμος», σημείωσε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης. Για να προσθέσει με γλώσσα που δάγκωνε:
«Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί καταθέτουν όνειρα γιατί κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρα , όταν στο δρόμο κάποιοι άλλοι αγωνίζονται προκειμένου το σπίτι να μείνει ανοιχτό», παρατήρησε ο κ. Λαζαρίδης. Και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό μετά από 21 μήνες που ήταν στη διοίκηση, να έρχεται το «νούμερο 2» της διοίκησης και να δηλώνει αυτά που δηλώνει, σα να μην έχει πάρει χαμπάρι για το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί ο δήμος. 
Τέλος, αναφορικά με τα υπονοούμενα Στεφανίδη περί «ύποπτης ανάθεσης», ανέφερε: «Είμαι 46 χρονών, δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητήσει την εντιμότητά μου. Μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητά μου, την εξυπνάδα μου, την προσπάθειά μου, αλλά όχι και την εντιμότητά μου. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει παντελή άγνοια για το θέμα το οποίο κρίνει».

Αντιδράσεις
Ορισμένοι από τους συμβούλους της πλειοψηφίας αντέδρασαν από τους υψηλούς τόνους της συζήτησης. Με τον κ. Βασίλη Αθανασιάδη να δηλώνει ότι «έχουμε αποφασίσει να μείνουμε στο καράβι για να το σώσουμε», τον κ. Λιόλιο να παραδέχεται πως «είμαστε σε κακό δρόμο» και την κ.Αλεξάνδρα Φερβελή να παρατηρεί ότι «είμαστε δώ για να μην βουλιάξει το καράβι, αλλά φαίνεται ότι είμαστε ήδη βουλιαγμένοι».

Οικονομίδης: "Να λειτουργήσουμε ενωτικά"
Παρεμβαίνονται ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ.Απόστολος Οικονομίδης αφού παρατήρησε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς χαρούμενος με το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι οφείλουν όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, να λειτουργήσουν ενωτικά για να πάει μπροστά ο δήμος. «Αυτή η μεγάλη κρίση πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για να πάμε καλύτερα στα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας αυτού του δημοτικού συμβουλίου», είπε ο κ. Οικονομίδης.
Η συζήτηση για τις ανεξαρτητοποιήσεις έκλεισε με μία υποδειγματική θα την χαρακτηρίζαμε παρέμβαση του αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστή Κούτουκα, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίασης ως πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος. «Να κρατήσουμε όρθιο τον δήμο, να παλέψουμε για τα προβλήματα των δημοτών μας. Πως θα τον πάμε μπροστά όταν κάποιοι τον εγκαταλείπουν;», σημείωσε ο κ. Κούτουκας. Υπογραμμίζοντας πως κάποιοι πρέπει να σταματήσουν την υποκρισία και παρατηρώντας πως λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης, σε λίγο ο κόσμος θα αρχίσει να πετάει μαχαίρια.
Ολόκληρη η παρέμβαση Κούτουκα σε επόμενη ανάρτησή μας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.