Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Παρουσιάζεται το Σάββατο το βιβλίο του Αντ. Ματζάρη


Το βιβλίο του Αντώνη Ματζάρη, «Ο νονός μου ο Καλόγερος», θα παρουσιαστεί από τις  Εκδόσεις Μπαλτά το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία.

Το μυθιστόρημα του Αντώνη Ματζάρη, Μαθηματικού στο επάγγελμα, πρώην Προέδρου της Κοινότητας Περαίας (1995-1999) και πρώην Δημάρχου του Δήμου Θερμαϊκού (1999 - 2006), αναφέρεται στο νονό του Μιχάλη Καλόγερο, έναν άνθρωπο που βίωσε τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της εποχής του και  τα αφηγήθηκε στο ημερολόγιό του με τρόπο μοναδικό.
Με αφορμή και πυρήνα αυτό το ημερολόγιο γράφει μια ιστορία που μπορεί να είναι η περιπέτεια κάθε Μικρασιάτη που έζησε εκείνα τα πέτρινα χρόνια και από τα Καράμπουρνα της Σμύρνης  εγκαταστάθηκε στην Περαία της Θεσσαλονίκης.
Πλάι σ'αυτήν, παρατίθεται ένα σημαντικό παράρτημα λαογραφικού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει συνταγές για τα φαγητά και τα γλυκά που έφτιαχναν με μοναδικό τρόπο οι Καραμπουρνιώτισσες.
Η σημασία πολλών ιδιωματικών λέξεων και τα σχόλια αναφορικά με τόπους, πρόσωπα και πράγματα παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου. Σπουδαία υπήρξε εδώ η συμβολή του γνωστού Ερυθραιώτη φιλόλογου και ερευνητή της Μικράς Ασίας  Θοδωρή Κοντάρα, που υπήρξε και επιμελητής του κειμένου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αράπογλου Χρύσα – Δημοσιογράφος
Γεωργιάδου Μαρία – Φιλόλογος
Μαρτάκης Ιωάννης – Μέλος της Ιωνικής Εστίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.