Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών στη Θεσσαλονίκη


του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
Αν κατευθυνθεί κανείς από το Ασβεστοχώρι προς τον Χορτιάτη, στα δεξιά του δρόμου σε μια περιοχή που ονομάζεται «Εξοχή», θα συναντήσει μία ταπεινή πινακίδα χωρίς τίποτα το πομπώδες στην μορφή της, που αναφέρει σεμνά και χωρίς έμφαση τα ονόματα 19 αθώων πολιτών κατοίκων του Ασβεστοχωρίου που εκτελέστηκαν εκεί εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς κατακτητές και τους «Σουμπερταίους» ταγματασφαλίτες (άνδρες του αιμοβόρου λοχία των «SS» Φριτς Σούμπερτ) ως αντίποινα χωρίς άλλη κατηγορία ή αιτία.

Το φρικτό αυτό γεγονός, ενδεικτικό και αυτό του τρόπου που αντιλαμβάνονταν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους τον πόλεμο, συνέβη σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 ενώ πολλές γερμανικές μονάδες είχαν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από τη Θεσσαλονίκη κάτω από τις συνεχείς πιέσεις των Ελλήνων ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης.

Εκείνη την ημέρα μία ομάδα Ελλήνων ανταρτών, προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για τους τραυματίες και ασθενείς πατριώτες της Αντίστασης που κινδύνευαν να πεθάνουν φιλοξενούμενοι σε διάφορα υπόγεια και καταφύγια της πόλης, επιτίθενται στο Σανατόριο του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης . Επακολουθεί κανονική συμπλοκή με τη γερμανική φρουρά κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός γιατρός και τραυματίστηκε ένας Γερμανός στρατιώτης.
Αμέσως μετά τη μάχη, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών , συνεπικουρούμενες από «ταγματασφαλίτες» του λοχία των «SS» Σούμπερτ, αφού περικύκλωσαν το Ασβεστοχώρι, ξεσπούν με μανία στον άμαχο πληθυσμό του χωριού. Συλλαμβάνουν 19 από τους άνδρες του Ασβεστοχωρίου , τους οποίους οι καταδότες κατηγόρησαν ότι είχαν σχέση με την Εθνική Αντίσταση, και τους αναγκάζουν βίαια χτυπώντας τους άγρια με τα όπλα , να σκάψουν στην περιοχή «Εξοχών» έναν μεγάλο λάκκο όπου και τους έθαψαν αφού τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ …
Λίγες μέρες αργότερα το δράμα συνεχίζεται στη μαρτυρική Θεσσαλονίκη της Κατοχής. Στις31 Σεπτεμβρίου 1944 , «ταγματασφαλίτες» του φοβερού Δάγκουλα εφορμούν χωρίς αιτία στον φτωχό οικισμό της Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης όπου συλλαμβάνουν και εκτελούν 14 αθώους πολίτες στο λατομείο της περιοχής οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φτωχοί αγρότες και πρόσφυγες, κάτοικοι του συνοικισμού …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.