Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αθώος ο Ι.Μαυρομάτης για την υπόθεση υπεξαίρεσης

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα
Αθώος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κρίθηκε από από το Ι΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου, ύψους 895.765,83 ευρώ, που διαπράχθηκε το 2009 από τον αποθανόντα ταμία του δήμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον κ. Μαυρομάτη, έχει ληφθεί οριστικά και αναμένεται να καθαρογραφεί, πριν ανακοινωθεί δημόσια. Αναμένεται δε ότι θα είναι ανάλογη και για την προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού, κ. Ελένη Μαραγκού.
Με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ακυρώνεται η καταλογιστική πράξη του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζητούσε τα χρήματα που χάθηκαν από τα ταμεία του τότε δήμου Μηχανιώνας να τα πληρώσουν εξ ημισείας ο τότε δήμαρχος κ. Μαυρομάτης και η τότε διευθύντρια των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών κ.Ελένη Μαραγκού.
Ο ίδιος ο κ. Μαυρομάτης που ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φάρο του Θερμαϊκού» για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε ότι πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση περιμένει την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου και τότε θα οργανώσει συνέντευξη τύπου.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αναμενόμενη, μετά και την απαλλαγή, τον περασμένο Ιούνιο του Γιάννη Μαυρομάτη, από το πειθαρχικό παράπτωμα της «σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια» που  αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Θύμιος Σώκος.  Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση που εξέδωσε νωρίτερα το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαλλάσσοντας τον κ.Μαυρομάτη από το σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορούνταν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκείνη η γνωμοδότηση:
«Από τα περιστατικά δεν προκύπτει ότι ο εγκαλούμενος Δήμαρχος, ως προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Μηχανιώνας, επέδειξε βαριά αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του, με το να μην ελέγξει εάν ο δημοτικός Ταμίας πραγματοποιούσε αναλήψεις από τον λογαριασμό του δήμου στην Εθνική Τράπεζα με ή χωρίς συνυπογραφή του ίδιου ή της προϊσταμένης του τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, όρο τον οποίο, άλλωστε, ο ίδιος  (εγκαλούμενος) έθεσε με τις αποφάσεις του για διορισμό δημοτικού Ταμία, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των σχετικών τραπεζικών συναλλαγών»
Όπως σημειώναμε τότε, σε δημοσίευμά μας στις 28 Μαρτίου 2012, «η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την απαλλαγή του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας από το πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια, αλλά και η γνωμοδότηση του πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών οργάνων ΟΤΑ, πιστεύεται ότι θα συμβάλει ώστε να είναι ευνοϊκή, τόσο υπέρ του κ.Μαυρομάτη, όσο και υπέρ της Προϊσταμένης των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, κ.Ελένης Μαραγκού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα της υπεξαίρεσης». Όπως και έγινε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.