Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Συνωστισμός υποψηφίων δημάρχων !

Πρόωρος συνωστισμός υποψηφίων για την καρέκλα του δημάρχου

Και άλλος ενδιαφερόμενος, εξ Επανομής ορμώμενος τη φορά αυτή, μάθαμε ότι εκδήλωσε ανοιχτά ενδιαφέρον, κάνοντας κρούσεις σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο που ετοιμάζει, ως υποψήφιος δήμαρχος, για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του 2014. Έτσι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Θερμαϊκού, πλησιάζουν αισίως τους…. δέκα!

Παρά την οριακή πλέον, από οικονομικής πλευράς, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τα βουνά προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξ αιτίας της δραματικής περικοπής της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους αλλά και την μεγάλη μείωση στις αποδοχές των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων συμβουλίων και δημοτικών επιχειρήσεων, κάποιοι φαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες να αναρριχηθούν στα δημαρχιακά αξιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι εκ των προαλειφόμενων για τη διεκδίκηση της καρέκλας του δημάρχου, παρουσιάζουν μία ασυνήθιστη υπερκινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Προβαίνουν σε βαρύγδουπες ενέργειες, παρίστανται σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή, σημαντικές και ασήμαντες, εξαγγέλουν πομπώδεις δραστηριότητές τους, εκδίδουν παντός είδους έντυπα, στήνουν sites και γενικά, βγάζουν προς τα έξω το άγχος τους μήπως χάσουν την κούρσα των υποψηφιοτήτων, αν  και μας χωρίζουν πάνω από 21 μήνες από τις επόμενες εκλογές.
Δεν λέμε, είναι θεμιτές οι όποιες φιλοδοξίες και μακάρι όλοι αυτοί που θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα, να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για το Δήμο και μετά τις δημοτικές εκλογές.
Από την άλλη βέβαια, εάν θα υπάρξει τέτοια υπερπληθώρα υποψηφίων δημάρχων, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα στην στελέχωση των συνδυασμών που θα πρέπει να καταρτίσουν. Πολύ περισσότερο που για να είναι πλήρης ένας συνδυασμός, χρειάζεται 100 περίπου υποψήφιους για το δημοτικό συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια των επιμέρους δημοτικών κοινοτήτων. Ήδη στις προηγούμενες εκλογές του 2010, κάποιοι από τους έξι (6) υποψηφίους δημάρχους στο δήμο Θερμαϊκού (Αλεξανδρής, Μαυρομάτης, Οικονομίδης, Παράσχου, Παραδείσης και Μώραλη), δυσκολεύτηκαν πολύ να ολοκληρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους και ορισμένων οι συνδυασμοί ήταν λειψοί. Σκεφθείτε λοιπόν τι πρόκειται να γίνει εάν θα είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Η σωστότερη πιστεύουμε λύση, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, θα ήταν να είναι μόνο δύο τα ψηφοδέλτια που θα υπάρχουν στις δημοτικές εκλογές. Στο ένα να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και με βάση τους περισσότερους σταυρούς που θα λάβει ο πρώτος να καταλάβει το δημαρχιακό θώκο. Και στο δεύτερο ψηφοδέλτιο, να συμπεριληφθούν όλοι μαζί οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Προκειμένου να μπορεί ο ψηφοφόρος να επιλέξει τους πλέον άριστους, οι οποίοι διαφορετικά είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα ψηφοδέλτια και «πνίγονται», λόγω της δυνατότητας του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό δημοτικών συμβούλων. Με συνέπεια πολλές φορές να είναι πολύ χαμηλής ποιότητας το πολιτικό προσωπικό και οι δήμοι να συνεχίζουν να βουλιάζουν στο ίδιο τέλμα.
Είναι μία πρόταση πιστεύουμε ρεαλιστική, η οποία εάν θα υιοθετηθεί, θα δώσει νέα ώθηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διαφορετικά ο θεσμός οδεύει ολοταχώς προς το γκρεμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.