Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

"Ήρεμες θάλασσες και απάνεμα νερά", ευχήθηκαν όλοι στα πληρώματα των μηχανότρατων


«Ήρεμες θάλασσες και απάνεμα νερά», ευχήθηκαν οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας και οι εκπρόσωποι του δήμου Θερμαϊκού, ξεπροβοδίζοντας τα πληρώματα των μηχανότρατων που ξεκινούν από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου τη νέα αλιευτική περίοδο για «καλές και ειρηνικές θάλασσες» και «καλή ψαριά».

Οι ψαράδες των μηχανότρατων της Νέας Μηχανιώνας, θα λείπουν επί οκτώ μήνες από τα σπίτια τους, οργώνοντας το Αιγαίο πέλαγος και φτάνουν μέχρι και το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος για την αναζήτηση της καλής ψαριάς. 
Όπως είναι γνωστό, με τα 100 περίπου αλιευτικά σκάφη που διαθέτει, η Μηχανιώνα έχει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο όχι μόνο της χώρας αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ν.Μηχανιώνας, Μ.Λιόλιου
Μετά τον αγιασμό που τελέστηκε στο χώρο του λιμανιού, τους ιδιοκτήτες και τα πληρώματα των αλιευτικών σκαφών ξεπροβόδισαν με σύντομες ομιλίες τους η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, Μαρία Λιόλιου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Δαουλτζής και ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής. Ενώ στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωπος του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, ο αντιδήμαρχοι Διοικητικών και Οικονομικών του δήμου Θερμαϊκού κ. Κωστής Κούτουκας, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο πρόεδρος της ΔΗΠΠΑΚΥΘ δήμου Θερμαϊκού κ. Γιάννης Τσακμάκας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και συγγενείς των ψαράδων των μηχανότρατων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ, Δημήτρης Δαουλτζής
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα στο χώρο της αλιείας, τα οποία, όπως είπε, έχουν να κάνουν με την κοινή αλιευτική πολιτική και τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που εφαρμόζονται ''αμαχητί'' σχεδόν από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τα αδιάσειστα επιχειρήματα που υπαγορεύουν το αντίθετο. Επιχειρήματα τα οποία είτε αγνοούνται, είτε αποκρύπτονται, είτε διαστρεβλώνονται.
«Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Δαουλτζής, τα πραγματικά προβλήματα που στραγγαλίζουν οικονομικά τους Έλληνες αλιείς, μας προσπερνάνε, με δεδομένη την ανυπαρξία στη χάραξη πολιτικής»
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ  απαρίθμησε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είναι η συνεχής διόγκωση των λειτουργικών εξόδων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των αλιευμάτων, κυρίως ΟΧΙ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών αμφιβόλου ποιότητας αλιευμάτων, είτε από τρίτες χώρες, είτε από χώρες της ΕΕ. Αλιεύματα που στη συνέχεια, συνήθως, «ελληνοποιούνται», αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι, κατέληξε ο κ. Δαουλτζής.  
Οι πλοιοκτήτες των μηχανότρατων ασπάζονται την εικόνα

Κάθε χρόνο και λιγότεροι!
Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των Μηχανιωτών που παρακολουθούν την εκδήλωση για το «καλό κατευόδιο». Και οι σχετικοί φορείς, ο δήμος, η ΠΕΠΜΑ, οι μηχανοτρατάδες μεμονωμένα πρέπει να προβληματιστούν από το γεγονός. Πολύ περισσότερο που στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία, πρέπει να έχουν τους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας δίπλα τους, δείχνοντας τη δύναμη που διαθέτουν στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.