Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Θερμαϊκού: "Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα";


Η ορκωμοσία, το 2010, του δημοτικού συμβουλίου στο ΞΕΝΙΑ.
Όλοι ήταν χαρούμενοι. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι....
Ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «ΠΕΡΑΙΑ», που εκδίδει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ήρθε να καταδείξει ότι υπάρχει πρόβλημα συνοχής και σοβαρό μάλιστα, στους κόλπους της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, της παράταξης «Θερμαϊκός για όλους» του δημάρχου κ. Γιάννη Αλξανδρή.

Τι λέει ακριβώς το σχόλιο; Το παραθέτουμε αυτολεξί:
«Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη στάση κάποιων συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι ολημερίς βρίζουν κάποιους από τους Αντιδημάρχους που επέλεξε ο Γιάννης Αλεξανδρής, ακόμη και σήμερα που η αντιμισθία των Αντιδημάρχων έφτασε στα 1.100 ευρώ. Ιδιαίτερο στόχο μάλιστα, αποτελεί Αντιδήμαρχος που επί χρόνια τόνιζε την ανεπάρκειά τους και διατηρεί την ίδια άποψη και σήμερα, μη διστάζοντας να τους το λέει κατάμουτρα».
Δεν ξέρουμε ποιους αφορά το σχόλιο και για ποιόν…. «χτυπάει η καμπάνα». Αυτό που μαθαίνουμε από πληροφορίες που διαρρέουν διάφορες πλευρές, είναι ότι άρχισαν να παρουσιάζονται κάποια φαινόμενα κόπωσης και αποσύνθεσης στην παράταξη της πλειοψηφίας. Και δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε, δεν είναι και πολλοί αυτοί που εργάζονται νυχθημερόν και παράγουν ουσιαστικό έργο, που τόση ανάγκη το έχει ο δήμος Θερμαϊκού.
Τι να πούμε για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών κ.Κωστή Κούτουκα που νυχθημερόν πασχίζει να φέρει βόλτα τα άθλια οικονομικά του Δήμου;  Τι να πούμε για τη μάχη που δίνει κατά των σκουπιδιών, χωρίς προσωπικό και δίχως μηχανήματα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βογιατζής; Τι να πούμε και για το έργο των υπόλοιπων αντιδημάρχων, για να μην τους αναφέρουμε έναν-έναν προσωπικά;
Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες στη δουλειά τους. Μπορεί να διαπιστώνονται προβλήματα δυσλειτουργίας στο έργο τους. Η ευθύνη των δημοτικών συμβούλων, όλων των δημοτικών συμβούλων, αλλά πρωτίστως αυτών της πλειοψηφίας, είναι να κάνουν υποδείξεις για την επανόρθωση των λαθών και τη διόρθωση μιας λαθεμένης πορείας, όταν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο. Υποδείξεις όμως με ουσιαστικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις και όχι η άσκηση ανέξοδης κριτικής.
Αλήθεια, πόσοι από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας ακολουθούν το παράδειγμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος τις περισσότερες από τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις του φροντίζει να τις τεκμηριώσει πριν τις παρουσιάσει; Άσχετα αν η αντιπολιτευτική υπερβολή που συχνά χρησιμοποιείται, αδικεί την ποιότητα των προτάσεων αυτών. Πόσοι από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου διδάσκονται από τη σώφρονα στάση του «Νέστορα» του δήμου Θερμαϊκού, Λάκη Οικονομίδη, ο οποίος παίρνει το λόγο πάντοτε όταν έχει κάτι ουσιαστικό να καταθέσει, κι όχι απλά για να υποδηλώσει την παρουσία του και να καταγραφεί στα πρακτικά; Πόσοι εμπνέονται από το συνεχές τρέξιμο του δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή για την προώθηση των προβλημάτων του δήμου;
Πιστεύουμε ότι όλο το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, με πρώτο τον δήμαρχο αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο από το να ομιλούν. Και στο τέλος, οι ψηφοφόροι του Θερμαϊκού, η κοινή γνώμη της περιοχής, θα κρίνει τους άξιους. Από τη δουλειά τους και όχι από το πόσο συχνά ομιλούν και με πόση συχνότητα στήνουν «πηγαδάκια».
Όμως, για τα φαινόμενα κόπωσης και συνοχής στο δημοτικό συμβούλιο, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχει ο ίδιος ο δήμαρχος Θερμαϊκού που δεν φρόντισε έγκαιρα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται κάποια τέτοια πρώτα φαινόμενα, να τα αντιμετωπίσει και να πάρει μέτρα κατά των «διαδοσιών».  Θέλησε να αφήσει ίσως ελεύθερους τους δημοτικούς συμβούλους να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να δείξουν τις ικανότητές τους. Όμως η περίοδος χάριτος έχει περάσει ανεπιστρεπτί, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε στη μέση της θητείας αυτής της διοίκησης.
Θεωρούμε ότι πρέπει να σφίξει περισσότερο τα χαλινάρια. Όσοι έχουν καταγγελίες για τη δουλειά των συναδέλφων τους, έχουν καθήκον να τις παρουσιάσουν στη δημοτική ομάδα και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο, αντί να τις διαρρέουν σε καφενεία και καφετέριες της εκλογικής τους περιφέρειας. Και όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προσφέρουν για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς, οφείλουν να εγκαταλείψουν την  καρέκλα του δημοτικού συμβούλου, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιλαχόντες να τρέξουν και να δουλέψουν στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας του παρόντος δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο δε, ισχύει φυσικά και για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου παρουσιάστηκαν και εκεί ανάλογα φαινόμενα εύκολης και ανέξοδης κριτικής.
Θα κλείσουμε αυτό το σημείωμα λέγοντας κάτι που δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Στην τρισάθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, όπως λίγο-πολύ και όλοι οι δήμοι της χώρας, αν δεν σηκώσουν τα μανίκια όσοι αγαπούν τον τόπο τους και δεν δουλέψουν ενωμένα, με αυταπάρνηση και αγάπη προς τους συμπολίτες τους, δεν μπορεί να υπάρξει προκοπή γιαυτό τον τόπο. Η εποχή που κάποιοι ήθελαν το αξίωμα του δημάρχου, του αντιδημάρχου ή του συμβούλου για να «πουλάνε μούρη», κατά πως λέει ο λαός, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αν και δυστυχώς ακόμα κάποιοι, όπως το έδειξαν οι πρόσφατες κινήσεις τους, εξακολουθούν να κινούνται στην ίδια παρωχημένη λογική.  Έχουμε λοιπόν καθήκον και υποχρέωση να προσφέρουμε όλοι για να σωθεί ο δήμος και να πάει μπροστά ο τόπος.

Σπύρος Κουζινόπουλος

Υ.Γ. Για την ιστορία και για να μην… ξεχνιόμαστε, παραθέτουμε τα ονόματα των 33 μελών του δημοτικού συμβουλίου, που κατά σειρά εκλογής τους είναι οι:
Κούτουκας Κώστας, Στεφανίδης Κυριάκος, Ασθενίδης Θέμης, Τροκάνας Κώστας, Ζαριφέ Ευτυχία, Βογιατζής Κώστας, Βογιατζής Χρήστος, Βογιατζής Γιάννης, Φερβελή Αλεξάνδρα, Τσαπουρνάς Γιάννης, Βασιλειάδης Γιάννης, Λιόλιος Αριστείδης, Ντόκας Ηρακλής, Μπάρμπας Κώστας, Τσακμάκας Γιάννης, Λαζαρίδης Γιώργος, Καζουλίδη Κυριακή, Αθανασιάδης Βασίλης, Τροκάνας Παναγιώτης, Φαρίνη Ευαγγελία από την πλειοψηφία και οι:  Μαυρομάτης Γιάννης, Βουδούρης Αντώνης, Μπαλασάς Θανάσης, Μισαλέμης Ιωσήφ, Παπαμιχαήλ Ειρήνη, Μήλιος Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Παρθένα από την παράταξη Μαυρομάτη. Κι ακόμη οι: Απόστολος Οικονομίδης, Βαγγέλης Κουκουρίγκος, Νίκος Παράσχου, Αντώνης Ζαβέρκος, Γρηγόρης Παραδείσης και Ντίνα Μώραλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.