Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οι στόχοι της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Θερμαϊκού

Από συνέλευση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού

Στόχος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού είναι η επικράτηση μιας λαϊκής κυριαρχίας που θα είναι προς όφελος των πολιτών και όχι των συμφερόντων των τοκογλύφων και των λακέδων τους, αναφέρεται σε κείμενο εισήγησης-τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας που κατατέθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη κινημάτων και πρωτοβουλιών την οποία οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στο κείμενο, αναπτύσσεται η μέχρι τώρα δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας, οι πολιτικές της θέσεις ενώ διατυπώνεται και τεκμηριωμένη εκτίμηση για τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής, όπως αυτό της αποαγροτοποίησης.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας έχει ως εξής:
Η ανάπτυξη της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή και αιτία την απόκρουση του αντιλαϊκού, αντισυνταγματικού και άδικου χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά όπως σχεδόν όλες οι μορφές κινηματικής έκφρασης γειτονιών και δήμων αποτέλεσε άτυπη συνέχεια και εξέλιξη του κινήματος των πλατειών του περασμένου καλοκαιριού. Και ως τέτοια δεν άργησε να εμπλουτίσει τις δράσεις της με το κύριο δίπτυχο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Αντίσταση στην επίθεση του δικομματισμού (εναλλασσόμενου τρικομματισμού στη συνέχεια) και ανάπτυξη της αλληλοβοήθειας προς τους πληγέντες και ταχύτατα εξαθλιούμενους συμπολίτες μας.
Η αρχική αντικαθεστωτική δράση μας  παντρεύτηκε με  την αντιμνημονιακή κατεύθυνση των κινημάτων και βρήκε πολιτική έκφραση (χωρίς να αλλοιωθεί) στις υπάρχουσες αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις που πήραν τη σκυτάλη με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως έδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης του Ιούνη).
Η «ήττα» του αντικαθεστωτικού κινήματος (που δεν μπόρεσε να βρει αποκλειστικό και ανόθευτο πολιτικό εκφραστή) μετατράπηκε σε μια αισιόδοξη προσπάθεια ανάπτυξης μιας αντιμνημονιακής αντίρροπης δυναμικής στην υποτέλεια και στο δοσιλογισμό των κυβερνώντων.  Προσπάθεια που θα πρέπει να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη πολιτική πράξη και εδώ η μπάλα περνάει (αναλαμβάνει ευθύνη πλέον) από τα κινήματα στις πρωτοβουλίες του πολιτικού φορέα που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και που έχει υποχρέωση να μπολιαστεί από την εμπειρία και τη μαχητικότητα των κινημάτων πολιτών. Του φορέα που θα τολμήσει να ανατρέψει το αυταρχικό πολιτικό καθεστώς αναλύοντας, επεξεργάζοντας  και προτάσσοντας το αίτημα του εκδημοκρατισμού του κράτους (μη διαχωρισμός  των εξουσιών και διαπλοκή επιχειρηματικών κύκλων και πλήρης έλεγχος μέσω ενός εκτεταμένου συστήματος πατρωνίας) με εφαρμογή της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων πολιτικών υποκειμένων και καταδίκη των ξενόδουλων εφαρμοζόμενων πολιτικών. Με επικράτηση μιας λαϊκής κυριαρχίας που θα είναι προς όφελος των πολιτών και όχι των συμφερόντων των τοκογλύφων και των λακέδων τους.

Η Αλληλεγγύη εκδηλώνεται και οργανώνεται με την ανάπτυξη δράσεων κοινής αγροτοκαλλιέργειας, διανομή τροφίμων άμεσα από παραγωγούς και συνεταιρισμούς αλλά και με απόπειρες δημιουργίας μιας ανταλλακτικής κοινότητας χωρίς τη χρήση ευρώ με στόχο το σπάσιμο των καρτέλ και την διαρκή άμεση επαφή γεωργών και καταναλωτών. Και είναι θέση μας πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας που άπτονται αυτής ακόμη της επιβίωσής μας είναι η ύπαρξη και ανεμπόδιστη συνέχιση λειτουργίας των καρτέλ. Με μειωμένα εισοδήματα όλων από τις μεθοδευμένες και διαρκείς αφαιμάξεις που ταΐζουν το τέρας των δανειστών – πόσο μάλλον των νέων και των ανέργων – η αγοραστική δύναμη εκμηδενίζεται όταν έχει απέναντί της τα καρτέλ του γάλακτος, του αλεύρου κλπ.

Από την άλλη η αποαγροτοποίηση είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που προστίθεται διογκώνοντας την ήδη δυσχερή θέση των νέων, οι οποίοι αφού έχουν συνθλιβεί από την ανεργία και τα συμπιεσμένα μεροκάματα αδυνατούν να βρουν διέξοδο στην συχνά επαναλαμβανόμενη προτροπή «να γυρίσουμε στη γη» και να «συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής».
Αν λάβουμε ως παράδειγμα τον δικό μας τόπο (την Ανατολική Θεσσαλονίκη – Θερμαϊκός, Θέρμη) θα δούμε πως το 50% της αγροτικής γης έχει τις τελευταίες δεκαετίες αλλάξει χρήση. Τα χωράφια έχουν γίνει κατοικίες και εκτός του ότι αδυνατούν να συνδράμουν την αγροτική  ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, βρίσκονται είτε χρεωμένα και υποθηκευμένα είτε σε χέρια ανθρώπων που καμιά σχέση δεν έχουν με την προοπτική   ορθολογικότερης χρήσης  με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και παραγωγή, δημιουργώντας μια τελείως στρεβλή πραγματικότητα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια και με δεδομένη τη διαμορφωμένη απελπιστική  κατάσταση της κατακόρυφης αύξησης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τις απειλούμενες κατασχέσεις, τα πολλαπλασιαζόμενα χαράτσια, ποια θεωρείτε πως μπορεί να είναι η αναγκαία αντιπολιτευτική (αντισυστημική) πολιτική  που μπορεί να ανατρέψει την επίθεση που υφιστάμεθα σήμερα και να γκρεμίσει το σάπιο καθεστώς;

Και κατά πόσο μπορούν να ανατραπούν οι αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις (η εκχώρηση πλουτοπαραγωγικών πηγών ακόμα και του νερού) που υπογράφουν οι σημερινοί διαχειριστές . Και πως;

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο εξουσιοδοτήθηκε από τη Γ.Σ. η Σ.Ε. να το συντάξει (ψηφίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση ΣΕ) και να το παρουσιάσει στην σύσκεψη, όπως και έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.