Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

"Καλό κατευόδιο" το Σάββατο για τους ψαράδες των μηχανότρατων της Νέας Μηχανιώνας


Το «καλό κατευόδιο», πρόκειται να απευθύνουν το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι, οι οικογένειες των ψαράδων και οι κάτοικοι της Μηχανιώνας, ξεπροβοδίζοντας τα πληρώματα των μηχανότρατων που ξεκινούν από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου για «καλές και ειρηνικές θάλασσες» και «καλή ψαριά».

Οι μηχανότρατες ξεκινούν το μακρύ ταξίδι τους σε γαλήνιες αλλά και φουρτουνιασμένες θάλασσες, προκειμένου να φέρουν πίσω αλιεύματα που θα τους επιτρέψουν να θρέψουν τις οικογένειές τους, να βγάλουν τα έξοδα αλλά και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Τις τελευταίες μέρες επικρατεί πυρετός προετοιμασίες, καθώς στα αλιευτικά σκάφη προετοιμάζονται για τη νέα αλιευτική περίοδο. Μπαλώνουν τα δίχτυα, προμηθεύονται συρματόσχοινα και άλλα υλικά που θα τους χρειαστούν για το ταξίδι.
Οι καπετάνιοι αλλά και τα πληρώματα των 100 περίπου αλιευτικών σκαφών της Νέας Μηχανιώνας, που διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών όχι μόνο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, ζούνε με μοναδική τους συντροφιά τους γλάρους. «Δεν είναι εύκολο να βιώνεις σ' ένα περιβάλλον ξένο με την ανθρώπινη φύση, να μην μπορείς να φας σαν άνθρωπος, να φεύγει το κουτάλι από μπροστά σου... αλλά, τι να κάνεις;», λένε.
Τα προβλήματα είναι τεράστια. Η προσπάθεια πια δεν αφήνει περιθώρια για υψηλές απολαβές. Παλεύουν μόνο για το μεροκάματο. Το πετρέλαιο πλέον πανάκριβο, οι δυσκολίες πολλές και κοντά σε όλα αυτά, προστέθηκε τελευταία και ο πόλεμος ενάντια στις μηχανότρατες που γίνεται από κάποιους άσχετους που  ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα αλιευτικά καταστρέφουν τον αλιευτικό πλούτο.

Μέχρι και οκτώ μήνες το χρόνο λείπουν απ' τα σπίτια τους οι ψαράδες της Νέας Μηχανιώνας. Όλο αυτό το διάστημα, οργώνουν το Αιγαίο πέλαγος και φτάνουν μέχρι και το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος για την αναζήτηση της καλής ψαριάς. Χρόνια τώρα, από την παλιά πατρίδα ακόμη, τη Μηχανιώνα της Κυζίκου, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όσοι μένουν πίσω -γυναίκες, παιδιά, γονείς- μια ευχή δίνουν σε όσους φεύγουν στο ταξίδι. «Καλές θάλασσες».
Οι ψαράδες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καθώς με τη δική τους δύσκολη δουλειά και τον αγώνα τους, δίνουν δουλειά με τη σειρά τους όχι μόνο σε εκατοντάδες αλιεργάτες, αλλά και σε όσους ασχολούνται με παράλληλα επαγγέλματα, με το εμπόριο διχτυών, τις προμήθειες για τα καΐκια και τις μηχανότρατες, τη συντήρηση των ψαράδικων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.