Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Αποσύρονται οι αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της "Χρυσής Αυγής"


Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποσύρονται όλοι οι αστυνομικοί για την προστασία βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκε η διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ) Ραφήνας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη από μέλη της Χ.Α.

Αστυνομικοί έλεγχοι στην περιοχή των γραφείων της Χ.Α.
Εν τω μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί προληπτικούς ελέγχους στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος (οδό Δηλιγιάννη). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή για έρευνα στα γραφεία της Χ.Α., τα οποία όμως είναι κλειστά.
Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης γνωστοποιείται, ότι με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας «παύει η διάθεση των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής».
Όπως διευκρινίζεται, η απόφαση αποσκοπεί «στο να αποφεύγεται η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων». Της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.
Με εντολή επίσης, του υπουργού Ν. Δένδια, η διοικητής του Α.Τ. Ραφήνας τέθηκε σε διαθεσιμότητα για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος το βράδυ της Παρασκευής, ενώ παράλληλα διεξάγεται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι η ΕΛΑΣ είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και παράλληλα υπογραμμίζεται πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τις αστυνομικές Αρχές, ώστε τα άτομα που προετοιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ή συμμετέχουν σε αυτές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.
Με μηνύσεις απαντά η Χρυσή Αυγή
Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία απαντά με μηνύσεις κατά της Αστυνομίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ωμή τρομοκρατία και κατάφωρη παραβίαση των βασικών άρθρων του Συντάγματος».
«Οι άνθρωποι είναι εντελώς ανενημέρωτοι, αστοιχείωτοι και διακωμωδούν τους ίδιους τους εαυτούς τους: ούτε ένας αστυνομικός δεν έχει διατεθεί για τη φρούρηση των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ποιους θα αποσύρουν λοιπόν; Αυτούς που δεν έχουν διαθέσει ποτέ, παρ όλο που το ορίζει ο Νόμος; Παρ όλο που η Χρυσή Αυγή είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που έχει δεχθεί πλήθος δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων στα κεντρικά της γραφεία; Ή μήπως εννοούν τους αστυνομικούς που ασχολούνται με την παράνομη παρακολούθηση της Χρυσής Αυγής και υπάγονται στην Κρατική Ασφάλεια και συγκεκριμένα στο τμήμα προστασίας πολιτεύματος που εδράζεται στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ;» αναφέρεται στην «πύρινη» ανακοίνωση - απάντηση του κόμματος.
Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει επίσης «πολιορκία» των κεντρικών της γραφείων από «πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ, με ρητές εντολές να ελέγχουν και να προσαγάγουν όποιον κινείται προς τα γραφεία ή εξέρχεται από αυτά». «Αυτή είναι η σταλινικού τύπου δημοκρατία του καθεστώτος του μνημονίου», τονίζεται χαρακτηριστικά και γνωστοποιείται ότι ήδη το Νομικό Τμήμα του κόμματος συντάσσει τις μηνύσεις που θα κατατεθούν άμεσα κατά παντός υπευθύνου. «Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ και οι αστυνομικοί που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης» διαμηνύει η Χ.Α..
Γ.Γερμενής: Δεν κάνουμε κάτι παράνομο
«Όπου η πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο, παντού θα υπάρχει ένας Χρυσαυγίτης είτε είναι βουλευτής, είτε είναι απλό μέλος να υπερασπίσει τον απλό Έλληνα», τόνισε νωρίτερα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενης.
«Εμείς είχαμε ενημερωθεί από τους μικροπωλητές ότι υπάρχει πρόβλημα στα πανηγύρια ... είχαμε πάρει τηλέφωνο και την Αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία να κάνουν ελέγχους. Την ημέρα της πανήγυρης μιλήσαμε με τους μικροπωλητές» και διαπιστώσαμε ότι «πράγματι υπήρχαν πάγκοι - πάνω από 150 άτομα, μη νόμιμοι μετανάστες, που είχαν την πραμάτεια τους χωρίς χαρτιά», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Bήμα FM.
Η Αστυνομία, πρόσθεσε, μου απάντησε πως δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή τίποτα και διευκρίνισε ότι «οι πάγκοι που απομακρύναμε από το πανηγύρι δεν είχαν χαρτιά. Δεν ήμασταν τρελοί ξαφνικά να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε. Οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχαν χαρτιά κι εγώ ο ίδιος το είπα και στην Αστυνομία και στον υπεύθυνο που ήταν εκεί».
«Δεν μπορεί μόνο ένα κόμμα, μπορείτε κι εσείς ο ίδιος, κι ένας απλός Έλληνας πολίτης βάσει του άρθρου 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί του νομίμου δικαιώματος του πολίτη να ελέγξει τα χαρτιά και την άδεια οποιουδήποτε μαγαζιού. Πόσο μάλλον ένας αξιωματικός του κράτους όπως είναι οι βουλευτές του κόμματός μας έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά και παράλληλα« με τον συνδυασμό των άρθρων 259 και 15 του πολίτη του Ποινικού Κώδικα που λένε για τις ποινικές ευθύνες των οργάνων τους, για εγκλήματα της λαθρεμπορίας και της αποδοχής της διάθεσης των προϊόντων του εγκλήματος».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής καταλόγισε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι «παρανομεί ενάντια στους νόμιμους και τους Έλληνες φορολογούμενους... Μακάρι να ερχόταν στα πανηγύρια ο κ. Δένδιας να δει τι γίνεται με το παραεμπόριο». «Εμείς», τόνισε, «ό,τι είχαμε πει προεκλογικά, δεσμευόμαστε να το κάνουμε πράξη. Σε αντίθεση με την ΝΔ και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα από όλα αυτά δεν κάνει πράξη».
«Μας ψήφισε μισό εκατομμύριο κόσμος και μας ψήφισε επειδή είμαστε η Χρυσή Αυγή και αντιπροσωπεύουμε κάποια πάγια θέματα πάνω σε αυτό και αυτό που σας λέω τώρα θα συνεχίσουμε κανονικά να κάνουμε ό,τι μας λέει ο νόμος. Δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Δεν τηρούνται οι νόμοι, δεν υπάρχει τίποτα, το κράτος καταρρέει», απάντησε ο κ. Γερμενής στις κατηγορίες για παράνομη δράση της Χ.Α. και για τις σχέσεις του κόμματος με την Αστυνομία είπε: «Δεν θα συγκρουστούμε με την Αστυνομία. Ο απλός αστυνόμος έχει τόσα προβλήματα με το ελληνικό κράτος της κ. ΝΔ, η οποία όσα έχει πει και για όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, τα έχει πάρει όλα πίσω».
Ερώτηση ΔΗΜΑΡ στη Βουλή
Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναφορικά με ρατσιστικές -όπως καταγγέλλουν- επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, κατέθεσαν οι βουλευτίνες της Δημοκρατικής Αριστεράς (Β' Πειραιά) Μαρία Γιαννακάκη και (Α' Πειραιά) Μαρία Ρεπούση.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ερώτησή τους, τα κρούσματα βίας γνωρίζουν έντονη κλιμάκωση στις περιφέρειες του Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή της Νίκαιας, όπου και σημειώνονται οι περισσότερες εκ των επιθέσεων.
Σύμφωνα με τις κ.κ. Γιαννακάκη και Ρεπούση, οι επιθέσεις με γνώμονα τα φυλετικά κριτήρια ακυρώνουν το Κράτος Δικαίου και προσβάλλουν την Πολιτεία, αναδεικνύοντας την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά και στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:
«1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, τόσο θεσμικά όσο και πρακτικά, ούτως ώστε να υπάρξει αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αποκατάσταση της Πολιτείας ως φορέα ικανού να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα γεγονότα;
2. Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να εξασφαλίσουν εκείνη τη θεσμική λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών που είναι συμβατή με το δημοκρατικό πολίτευμα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.