Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ακριβό «διαβατήριο» για την τελική συμφωνία

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Θετική η υποδοχή των ελληνικών προτάσεων από Ολάντ, Γιούνκερ, Τουσκ, πιο επιφυλακτική η Μέρκελ. Συμφωνία για νέο Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης και νέα Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Η Σύνοδος ξεκίνησε στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.
Σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη λήξη της Συνόδου, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ εκφράστηκαν θετικά για τις ελληνικές προτάσεις, είπαν όμως ότι σε ορισμένα σημεία χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Στο ίδιο κλίμα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ -στον αντίποδα- η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ελληνική πλευρά έκανε σημαντικά βήματα, αλλά "βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο εκκίνησης" και πρέπει "να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις" ώστε να φθάσουμε σε συμφωνία, η οποία "θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από τα Κοινοβούλια και των άλλων χωρών".
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό "πακέτο Γιούνκερ" που προβλέπει 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συχνή αναφορά δημοσιογράφων που έκαναν ερωτήσεις, στο θέμα του χρέους και αν πρόκειται να ενταχθεί και αυτό στην τελική συμφωνία. Από τις απαντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, πάντως, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης για τις επόμενες ώρες-ημέρες, αν και η Μέρκελ έσπευσε να το χαρακτηρίσει "βιώσιμο".
Προηγουμένως είχαν κλειστή συνεδρίαση οι τρεις θεσμοί, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο τραπέζι. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής, προήδρευσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πήραν μέρος, από πλευράς Κομισιόν ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την ΕΚΤ ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι και από το ΔΝΤ η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και αξιωματούχοι, όπως ο άλλοτε εκπρόσωπος του Ταμείου στην Αθήνα Πολ Τόμσεν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.