Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Επιτέλους: Αρχίζουν σήμερα οι ψεκασμοί για τα κουνούπια!

Eπιτέλους! Ξεκινούν σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση κι αφού τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, κατάντησαν τους τελευταίους μήνες αληθινή μάστιγα για την περιοχή.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  Ιωάννα Τζάκη η Περιφέρεια έχει λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και «είναι συνεπής στις ημερομηνίες που είχε θέσει ως χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της διαδικασίας».
Από την Τρίτη βγαίνουν τα ελικόπτερα και ξεκινούν και οι επίγειοι ψεκασμοί, ενώ έχει προηγηθεί όλη η απαιτούμενη προεργασία μέτρησης και πιλοτικών εφαρμογών και ξεκινάμε κανονικά το έργο.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμούν πως παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν είναι ικανοί για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Όμως ειδικά για την περιοχή του Θερμαϊκού, με τους δύο υγροβιότοπους (Επανομής και Αγγελοχωρίου), την πλούσια βλάστηση και τις απέραντες αγροτικές εκτάσεις, τα κουνούπια από την αρχή της άνοιξης είναι όχι μόνο ενοχλητικά αλλά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, επισημαίνουν ότι συνήθως τα έντομα αυτά αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς, αυτοί θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Στα πλεονεκτήματα του φετινού προγράμματος, σύμφωνα με την Περιφέρεια, είανι η διετής του διάρκεια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός το 2016 και του χρόνου οι ψεκασμοί θα μπορούν να ξεκινήσουν, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, με βάση τις καιρικές συνθήκες.

Τέλος, για πρώτη φορά θα υπάρξει μια συντονιστική επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, που ανάλογα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται κάθε εποχή, θα κατευθύνει τους αναδόχους στις κατάλληλες δράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.