Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Το κείμενο των θεσμών χειρότερο από μνημόνιο...

Tο κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ασφαλείς ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες είναι χειρότερο από Μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων είναι ραγδαίες και στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με εντατικότατους ρυθμούς προκειμένου να βρεθεί λύσει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup ώστε Αθήνα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στις 6 το απόγευμα από τις Βρυξέλλες και θα μεταβεί αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς έχει συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτικό είναι πως έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πάνε στο Μαξίμου μόλις επιστρέψει από το Βέλγιο ο πρωθυπουργός. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήταν σε επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο και κλήθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα.
Τα τελευταία δεδομένα πάντως δείχνουν πως οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά. Στην τριμερή συνάντηση η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει πολιτική απόφαση και έριξε το μπαλάκι ξανά στους Θεσμούς, ενώ χαρακτήρισε γενναιόδωρη την πρόταση των πιστωτών. Μάλιστα με αυτήν την τοποθέτηση τξης Γερμανίδας καγκελαρίου συμφωνήσαν και οι υπόλοιποι ηγέτες.
Μέρκελ: Ενθαρρύνω τον κ.Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των Θεσμών 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Βέλγιο «Η πρόταση προς την Ελλάδα είναι γενναιόδωρη, και σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Ενθαρρύνω τον κ.Τσίπρα να την αποδεχθεί. Οι πιστωτές ήδη έχουν κάνει υποχωρήσεις για την Ελλάδα. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, είναι στο χέρι της. Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα αν απορρίψει τις προτάσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να αναλάβουν τις τεχνικές συνομιλίες. Δεν αποκλείω νέα συνομιλία με τον κ.Τσίπρα σήμερα».
Την ίδια ώρα οι Θεσμοί κατέθεσαν πρόταση για παράταση μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως αύριο θα συζητηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup.
Reuters: Οι θεσμοί ζητούν παράταση έως τον Νοέμβριο και δίνουν 16,3 δισ. ευρώ
Ένα ποσό που φτάνει στα 16,3 δισ. ευρώ συγκεντρώνεται από διάφορες πηγές προκειμένου να χρηματοδοτήσει πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, γράφει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο που ετοιμάστηκε για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, το 1,8 δισ. ευρώ από την δόση που απομένει να καταβληθεί από το EFSF και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες το 2014 και το 2015 από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν μέσω του προγράμματος SMP. Προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία και να αιτηθεί την παράταση η Αθήνα.
Για παράταση πέντε μηνών ως το Νοέμβριο, συνοδευόμενη από οικονομική κάλυψη της τάξης των 15,5 δισ. ευρώ προτείνουν στην Ελλάδα οι θεσμοί αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI.
Ο Ιαν Τρέινορ του Guardian αναφέρει ότι οι θεσμοί παρέδωσαν στο Eurogroup της Πέμπτης ένα δισέλιδο έγγραφο προς όλους του ς υπουργούς Οικονομικών. Αυτό θα πρέπει να μελετήσουν ενόψει του Eurogroup του Σαββάτου. Είναι η χρηματοδότηση 15,5 δισ.ευρώ και η πεντάμηνη επέκταση προγράμματος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Τα 8,7 εκατ.ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, 3,5 από το ΔΝΤ και 3,3 από SMP (ECB bond profits due to Greece)
ΜΝΙ: Tι θα συμβεί στο αυριανό Eurogroup αν δεν υπάρχει συμφωνία
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές, μέσα στις επόμενες ώρες, το αυριανό Eurogroup θα συζητήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει λόγο για «μεγάλη δυσπιστία» μεταξύ Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, ενώ απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για σύναψη συμφωνίας.
Τελεσίγραφο από Σοιμπλε: «Η 30η Ιουνίου, είναι 30η Ιουνίου. Οχι 1η Ιουλίου»
Η πλευρά του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα πως για να βρεθεί λύση στο Eurogroup του Σαββάτου. «Η Ελλάδα να κινηθεί  προς τις προτάσεις των θεσμών και όχι το αντίστροφο». «Εχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις στις συζητήσεις με τους Ελληνες συναδέλφους» λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο ίδιος σχολίασε ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη νομισματική πολιτική πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ηθικός κίνδυνος.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως δεν μπορείς να επιτρέπεις σε χώρες μέλη μιας νομισματικής ένωσης να ξοδεύουν σε βάρος άλλων κρατών μελών.
Εν συνεχεία ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε «Η 30η Ιουνίου, είναι 30η Ιουνίου. Οχι 1η Ιουλίου. Οι προτάσεις της Ελλάδας δεν βασίζονται στις περικοπές, αλλά μόνο σε φόρους. Προσπαθούμε για μια βιώσιμη λύση, ελληνικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με άλλη χώρα. Ξέρει ποια ειναι τα πλεονεκτήματα της παραμονής στην Ευρώπη. Η έξοδος της Ελλάδας είναι αυτή την στιγμή 50-50.Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.