Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Διαπραγμάτευση με γκάνγκστερ !!

"Μένουμε Ευρώπη": Από 8 δις ανέβασαν τη "λυπητερή" στα 11 δις
Στη γεφύρωση των διαφορών και στην κατάρτιση μιας συμφωνίας (staff level agreement) και μιας λίστας προαπαιτούμενων που θα κατατεθούν στις 2 το μεσημέρι προς έγκριση στο Eurogroup στοχεύουν οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων των θεσμών και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που είναι σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με το in.gr, οι διαφορές που καλούνται να γεφυρώσουν οι δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλες , καθώς σε επίπεδο δημοσιονομικού αποτελέσματος ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, με την ελληνική πρόταση να αθροίζει μέτρα 7,9 δισ. ευρώ και αυτή των θεσμών να ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ κρατά σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση και επιμένει σε άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν αποδέχεται την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 3,9%, ενώ εμμένει στην περίληψη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.
Όσο αφορά στην αύξηση των εισφορών ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ συμφωνούν με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση στις εισφορές των ήδη συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο αντί για αύξηση από 4% στο 5% που ήταν η αρχική ελληνική πρόταση (αποσύρθηκε χθες από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) ζητούν αύξηση στο 6%. Και για την εισφορά που θα επιβάλλεται επί της επικουρικής σύνταξης οι θεσμοί ζητούν να ανέλθει στο 6%, αντί 5% που ήταν η ελληνική πρόταση.
Στον ΦΠΑ και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, ωστόσο οι πιστωτές θέλουν τα μη μεταποιημένα τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.λπ.) να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23%, από 13% σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δέχεται στο 23%, να μεταφερθούν όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, αλλά εξαιρεί τα μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, την ενέργεια, το νερό και την διαμονή σε ξενοδοχεία τα οποία διατηρεί στο 13%.
Στις αμυντικές δαπάνες ενώ η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσια, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ. Αυτό η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχεται.
Τέλος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιμένει στο να υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις και για το χρέος που θα συνδέονται και με τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, κάτι στο οποίο οι δανειστές δεν συναινούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.