Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Απομάκρυνση κεραίας από σχολείο ζητούν οι κάτοικοι της Μπότσαρη

Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Cosmote στο κτίριο Μπότσαρη με Σόλωνος ζητούν κάτοικοι της περιοχής, γονείς και καθηγητές των μαθητών του 90 Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο καλώντας αύριο Πέμπτη στις 8:15 το πρωί σε διαμαρτυρία στην διασταύρωση των οδών.

Άλλη μια υπόθεση παράνομης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά από ενεργοποίηση των κατοίκων αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αδιαφορία των εταιρειών για την βλάβη που υφίσταται η υγεία των πολιτών  και στην συγκεκριμένη περίπτωση μικρών παιδιών δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κεραία βρίσκεται σε ευθεία γραμμή από το κτίριο του σχολείου και σε απόσταση μόλις 50 μέτρων! Ουσιαστικά η κεραία και η αυλή που παίζουν τα παιδιά διαχωρίζεται από έναν πολύ μικρό δρόμο.
Σύμφωνα με τον Δ. Παυλίδη, μέλος του συλλόγου γονέων του σχολείου η κεραία είχε πάρει παλαιότερα αδειοδότηση. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι αναβαθμίστηκε σε ισχύ χωρίς να έχει παρθεί η σχετική άδεια. Κατά τη συνήθη πρακτική των εταιρειών  η κεραία είναι καμουφλαρισμένη μέσα σε μια χτιστή καμινάδα.
«Είναι γνωστό ότι πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τον κίνδυνο από την εγκατάσταση κεραιών μεγάλης ισχύος σε απόσταση μικρή από κατοικίες» δηλώνει ο κ. Παυλίδης επισημαίνοντας πως το θέμα αποκτά ακόμη σοβαρότερη διάσταση όταν αφορά παιδιά τα οποία έχουν μικρότερες αντοχές στην ακτινοβολία.
Επιδημιολογικές έρευνες  έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές με την αύξηση των καρκίνων αϋπνία, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα.
Η προηγούμενη νομοθεσία απαγόρευε ρητά την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση 300 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και σχολεία. Η νομοθεσία αυτή άλλαξε και από το 2012 και μετά σύμφωνα με το νόμο 4070/2012 οι εταιρείες καλύπτονται ακόμη και στην τοποθέτηση κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων εφόσον τηρούν τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού που απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία (άρθρα 2-4 ΚΥΑ 53571/3839/6.9.2000). Πρόκειται κατά πολλούς για μια νομοθεσία που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των εταιρειών και όχι την υγεία των πολιτών με τις εταιρείες να προβαίνουν ακόμη και με αυτήν την συνθήκη σε πληθώρα παραβιάσεών της.
Οι γονείς των μαθητών πρόκειται να κινηθούν νομικά επικαλούμενοι δικαστική απόφαση στο Ρέθυμνο άλλα και τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη σε αντίστοιχη περίπτωση στο Αιγάλεω οι οποίες τάσσονταν υπέρ της απομάκρυνσης κεραιών ενώ παράλληλα έχουν καταθέσει φωτογραφικό υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιος αγώνας κατοίκων στην Πυλαία που από την πρώτη στιγμή ξεσηκώθηκαν  ενάντια στην εγκατάστασή κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρή από το 2ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας και τα τρία νηπιαγωγεία οδήγησε στην αποκαθήλωση της από την ίδια την εταιρεία πριν την εκδίκαση της υπόθεσης που είχε οριστεί για το Οκτώβριο, κίνηση που αποδεικνύει τόσο τον φόβο εκ μέρους της εταιρείας εξαιτίας της  κοινωνικής κατακραυγής που έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες από γονείς, μαθητές  αλλά και αυτού της δημιουργίας δεδικασμένου σε περίπτωση που το δικαστήριο θα τασσόταν κατά της εταιρείας.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.