Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

Με συνθήματα υπέρ της Ελλάδας χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε ευρωπαϊκές πόλεις. Τα μηνύματα για ελπίδα στην Ευρώπη και οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης 

Εκατοντάδες άνθρωποι, 1.800 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.
Οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση "Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη" ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen.
Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και θα καταλήξει στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.
"Ούτε σύνορα, ούτε έθνη, σταματήστε τις απελάσεις" και "Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ" ήταν κάποια από αυτά.
Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. "Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη", έγραφε ένα πανώ.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις. Στη Γερμανία, το απόγευμα πρόκειται να γίνει στο Μόναχο μια διαδήλωση "Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα". Στην Ιταλία, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας "Να σταματήσει τώρα η σφαγή" των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα.
"Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες", δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

Διαδηλώσεις και στο Παρίσι: "Η Ελλάδα μία ελπίδα για την Ευρώπη"

Το κάλεσμα, που δίνεται μέσω Ίντερνετ, συνυπογράφουν πολλές εναλλακτικές οργανώσεις, γαλλικές και ευρωπαϊκές, σύλλογοι, συνδικάτα, αριστερά γαλλικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετέχει και η συλλογική πρωτοβουλία που με σύνθημα: «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» που έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.