Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο Στουρνάρας και το ξεπούλημα ΑΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

H υπόθεση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα φέρνει ξανά στην επικαιρότητα δύο τεράστια σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που ήδη θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει την επέμβαση της Εισαγγελίας: Το ξεπούλημα των τραπεζών «Αγροτική» στην Τράπεζα Πειραιώς του Σάλλα και «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» στην Eurobank του Λάτση, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με πολλά δις ευρώ.

Είναι δύο σκανδαλώδεις ενέργειες, που έγιναν όταν ο Γ.Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομίας στη Σαμαροβενιζελική κυβέρνηση και προκάλεσαν πριν ένα μήνα την έκρηξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος ξεκαθάρισε για τις περιπτώσεις αυτές ότι «όλα θα εξιχνιαστούν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες, και οι πολιτικές και οι όποιες άλλες ευθύνες υπάρχουν».
Απευθυνόμενος στον διοικητή της ΤτΕ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του έστειλε σαφές μήνυμα: «Το έγκλημα που κάνατε δεν το έχει ξεχάσει κανείς. Θα εξιχνιαστούν τα εγκλήματα και θα αποδοθούν ευθύνες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθούν ευθύνες. Το έγκλημα της πώλησης της ΑΤΕ. Ο Γ. Στουρνάρας. Μέγας ο Γ. Στουρνάρας! Ανεξάρτητος διοικητής της ΤτΕ! Μπράβο του! Τι ανεξάρτητος διοικητής είναι αυτός με το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας;».
Ειδικά για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο, όπως ο Γ. Στουρνάρας το έβγαλε μη βιώσιμο σε μια νύχτα και το πήγαν πεσκέσι στη Eurobank με funding gap και σε ένα βράδυ 13 δισ. έχασε το Δημόσιο απ' όλες αυτές τις διαδικασίες σωτηρίας της περίφημης Eurobank, ο Π.Λαφαζάνης παρατήρησε: «Λεφτά δεν έχει η Ελλάδα για τον άνεργο, για τον πάμφτωχο, αλλά για όλο αυτό το διαπλεκόμενο κεφάλαιο δίνει δισεκατομμύρια ως μαρουλόφυλλα».
Στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με πολλά δις και πάνω από 120.000 μικροκαταθέτες κλαίνε ακόμη τα λεφτά τους, επρόκειτο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που στήθηκε, προκειμένου οι κερδοσκόποι και καιροσκόποι να ξεπουλήσουν άλλη μια επικερδή Δημόσια Επιχείρηση και περιουσία που ανήκει στον Ελληνικό Λαό.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως το ξέραμε, ήταν μια Λαϊκή Τράπεζα του αποταμιευτή και ένας Πυλώνας Στήριξης του Κράτους, δείχνοντας πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο, έργο και προσφορά, αποδίδοντας τεράστιο κοινωνικό όφελος προς το Ελληνικό Κράτος και τους πολίτες του..
Ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 114 χρόνια λειτουργίας, με μεγάλο πελατολόγιο που οφείλονταν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ εργαζόμενων και πελατών του και το οποίο παρείχε υπηρεσίες αξιόπιστες, ξεκάθαρες και χωρίς παγίδες.
Είχε στην κατοχή του πολλά περιουσιακά στοιχεία, τεράστια αποθεματικά, δικά του κτήρια καθώς και δύο (2) αξιόπιστα Ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με σαφώς πιο εγγυημένες και χωρίς εκμετάλλευση υπηρεσίες, αντίθετα με τα αμφιβόλου αξιοπιστίας μαγαζάκια αγοράς – αρπαγής χρυσού λόγω κρίσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά.

Επίσης είχε τους λιγότερους εργαζόμενους (3000) σε σχέση με άλλες Τράπεζες, είχε μικρό λειτουργικό κόστος και έγινε μεγαλομέτοχος της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και εξαγόρασε την ΑΣΠΙΣ BANK (σημερινές ΤΒΑΝΚ) όταν αυτές βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού, προστατεύοντας έτσι τους εργαζόμενους σε αυτές και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το Κράτος, το Δημόσιο και τους πολίτες του.
Επιπλέον συνεργάζονταν με τα ΕΛΤΑ όπου είναι αδελφοποιημένες Επιχειρήσεις ιδιοκτησιακά και τα οποία βρίσκονται σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και γωνιά της Ελλάδος, εξυπηρετώντας και φέρνοντας με πολύ χαμηλές τιμές σε επικοινωνία όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Και ξαφνικά, εμφανίστηκαν ζημιές στα Οικονομικά του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και ένα πρωϊνό, βγήκε αιφνιδιαστικά ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ.Στουρνάρας, ανακοινώνοντας πομπωδώς ότι τάχα «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μη βιώσιμο», προκειμένου να ξεπουληθεί, όπως είχε γίνςει προηγουμένως με την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) σε γνωστούς Ιδιωτικούς Τραπεζικούς Ομίλους.
Ζημιές για τις οποίες βέβαια δεν ευθύνονταν το ίδιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως το έχουν παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα τα ΜΜΕ, αλλά την όλη ευθύνη έχει το ίδιο το Κράτος με ένα τρόπο που πραγματικά δείχνει να σχεδιάστηκε από το ίδιο το κράτος για να βοηθήσει και να προχωρήσει σήμερα που οι συνθήκες είναι «ευνοϊκές» και το «επιτρέπουν», στο ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δηλαδή με τις ενέργειες Στουρνάρα, το ίδιο το Κράτος ζημίωσε τον «εαυτό του», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να μπορέσει να ξεπουληθεί στα χέρια των αρπαχτικών η καλύτερη Τράπεζα του Δημοσίου !Όπως τότε είχε καταγγελθεί, οι ζημιές που επικαλέστηκε το Υπουργείο Οικονομικών (Στουρνάρας), το Ταμείο Αξιοποιησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) και διαφημίστηκαν από τους Συνεργούς τους τα ΜΜΕ, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα Οικονομικό Έγκλημα εις βάρος του Κράτους αλλά και των Ελλήνων από το ίδιο το Κράτος για ένα ακόμα Ξεπούλημα Δημόσιας Περιουσίας !
Οι ζημιές αυτές λοιπόν είναι ΧΡΕΗ και ΔΑΝΕΙΑ του ΙΔΙΟΥ του ΚΡΑΤΟΥΣ προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα οποία δεν επιστρέφει !
Το ίδιο το Κράτος το οποίο είναι και ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ζήτησε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να το δανείσει, να αγοράσει Υπηρεσίες (π.χ. ΑΣΠΙΣ BANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) και να πάρει Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης το Κράτος πήρε χρήματα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να πληρωθούν Συντάξεις και Εφάπαξ Δημοσίων Υπάλληλων αλλά και λειτουργικά έξοδα Κρατικών Υπηρεσιών όπως Νοσοκομεία κ.α !!!
Επιπλέον το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ επί Σουφλιά πήρε χρήματα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να αποπληρώσει τα χρέη για την κατασκευή και παράδοση της Εγνατίας Οδού με τα ΔΙΟΔΙΑ της προς τους Εργολάβους (οι Εργολάβοι – Επιχειρηματίες δεν την ολοκλήρωναν αλλιώς), τα οποία χρέη αυτά έφτασαν τα 400.000.000 Ευρώ !!!
Το Κράτος έχει πάρει επίσης δάνειο από το Ταχυδρομικό για να προχωρήσει στην εξυγίανση (ακόμα να γίνει) του ΟΣΕ, έτσι ώστε και αυτός όταν θα είναι χωρίς υποχρεώσεις να μπορεί να ξεπουληθεί και να αποφέρει μόνο Κέρδος για τους γνωστούς Ιδιώτες.
Έτσι το ίδιο το Κράτος έφτασε σε σημείο να χρωστάει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 4 δις ευρώ, με τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου να αθετούν τη συμφωνία που είχαν κάνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την αποπληρωμή του χρέους τους, με αποτέλεσμα να μπει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πάρει τα λεφτά που του οφείλει το Κράτος και έτσι να εμφανίζει δήθεν ζημιές – χρέη.

Και τότε, ο «Μεσσίας» της Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας τι έκανε; Στις 19 Ιανουαρίου 2013, στα πλαίσια τάχα της «δημοσιονομικής εξυγίανσής» του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.  Στην «καλή» τράπεζα, παρέμειναν οι καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και το «καλό» κομμάτι συνέχισε να λειτουργεί υπό την ονομασία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Στην «κακή» τράπεζα μπήκαν όλες οι δοσοληψίες της με το κράτος και κυρίως οι μετοχές που είχαν στα χέρια τους πάνω από 120.000 μικρομέτοχοι, βάζοντας τις οικονομίες τους, άλλος 200, άλλος 500, άλλος 1.000 ευρώ σε μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παρασυρμένοι από τη διαφήμιση που εμφάνιζε το ΤΤ ως την πιο «υγιή ελληνική τράπεζα». Στη συνέχεια, το «κακό» κομμάτι, πέρασε σε διαδικασία εκκαθάρισης και οι μικρομέτοχοι κλαίνε ακόμη τα λεφτά τους. Λίγους μήνες αργότερα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απαλλαγμένο από τα χρέη του προς το κράτος και τους ιδιώτες, πέρασε στην Eurobank του Λάτση.
Τι είναι όμως μια καλή τράπεζα;
Απλουστευμένο παράδειγμα για όσους βγάζουν σπυράκια με τα οικονομικά: Φανταστείτε μια επιχείρηση με δύο περίπτερα που έχει να λαβαίνει ένα εκατομμύριο ευρώ και χρωστάει δύο εκατομμύρια ευρώ. Τη σπάμε στα δύο και έχουμε μία επιχείρηση καλό περίπτερο που έχει να λαβαίνει ένα εκατομμύριο και μία επιχείρηση κακό περίπτερο που χρωστάει δύο εκατομμύρια. Το κακό περίπτερο μένει με τα χρέη του στο κράτος. Το καλό πάει για ιδιωτικοποίηση σε βάθος χρόνου. Προσοχή! Το παράδειγμα είναι απίστευτα κοντά στην πραγματικότητα!

Με βάση λοιπόν όλα αυτά, δεν πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο πολυπράγμων κ.Στουρνάρας; Δεν πρέπει να εξιχνιαστούν αυτά τα οικονομικά εγκλήματα; Και φυσικά πρέπει να πούμε ότι και πολύ άργησε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, καθώς ήταν κάτι που θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη ακόμη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.