Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Κουφάρια, οι δύο μηχανότρατες που κάηκαν στη Ν.Μηχανιώνα

Προκαλούν θλίψη τα κουφάρια  από τις δύο καλοτάξιδες άλλοτε μηχανότρατες «Αλέξανδρος» και «Νταουλτζής Γ.», που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές  κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου στη σκάλα της Νέας Μηχανιώνας, αρχικά στο «Νταουλτζής» για να επεκταθεί γρήγορα και στη δεύτερη μηχανότρατα, ιδιοκτησίας του ίδιου καραβοκύρη.

Η ζημία είναι τεράστια, καθώς έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά όλος ο ηλεκτρονικός και μηχανολογικός τους εξοπλισμός, μαζί με τις κουβέρτες, τα όργανα πλεύσης, τα ραντάρ, τα δίχτυα κλπ.
Όπως εκτιμούν άλλοι ιδιοκτήτες μηχανότρατων, η ζημιά ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ για το «Νταουλτζής Γ.» και μάλλον θέτει το σκάφος σε αχρηστία, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ενώ οι βλάβες που υπέστη και το «Αλέξανδρος», υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με μία πληροφορία, οι δύο μηχανότρατες ήταν ανασφάλιστες.

Έρευνα για τα αίτια έναρξης της πυρκαγιάς διενεργεί η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με μία πληροφορία, η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε κατά το λιώσιμο ρητίνης με την οποία επικαλύπτονται τα συρματόσχοινα των μηχανότρατων για να είναι πιο ανθεκτικά. Κάποια στιγμή, για άγνωστο λόγο, η φωτιά επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία του αλιευτικού σκάφους. Και στη συνέχεια, λόγω και του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου, η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο διπλανό σκάφος «Αλέξανδρος» που ήταν αγκυροβολημένο κολλητά δίπλα στο «Νταουλτζής Γ.».
Σημειώνεται ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ώστε αυτή να μην επεκταθεί και στις διπλανά αγκυροβολημένες μηχανότρατες, πέραν των δυνάμεων ενίσχυσης από Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης που προσέτρεξαν, χρειάστηκε και η συνδρομή του Πυροσβεστικού Πλοιαρίου του 4ου Π.Σ. Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό αυτό, επαναφέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα δημιουργίας στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας με τον μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών όχι μόνο της χώρας αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενός Πυροσβεστικού Σταθμού που θα μπορούσε να είναι σωτήριος για ολόκληρη την περιοχή του Θερμαϊκού. Διότι αν υπήρχε έγκαιρη αντιμετώπιση της φωτιάς, αμέσως με την εκδήλωσή της, ίσως δεν θα ήταν και αυτό το μέγεθος της καταστροφής. Εντύπωση δε προκαλεί η καταγγελία που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ. Κυριάκος Στεφανίδης, Αίσθηση, ότι τα χρήματα ενός έργου του ΕΣΠΑ της τάξης των 2.200.000 ευρώ, που προορίζονταν για τη δημιουργία σταθμού πυρόσβεσης στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, επί δημαρχίας Ι.Μαυρομάτη, χρησιμοποιήθηκαν για ασφαλτοστρώσεις και …δημόσια ουρητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.