Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Άρωμα… Ψωμιάδη, στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Άρωμα… Ψωμιάδη, στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, από αφορμή τη συζήτηση για τη μείωση στο μισό προστίμου που επιβλήθηκε σε επιχειρηματία της περιοχής, για παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.

Στον επιχειρηματία αυτόν, είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.467, 35 ευρώ, με προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επειδή είχαν τοποθετηθεί αφίσες που διαφήμιζαν την επιχείρησή του, σε χώρους του δήμου Θερμαϊκού, χωρίς την απαιτούμενη άδεια της δημοτικής αρχής.
Κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο ενδιαφερόμενος κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς και αίτηση στο δήμο Θερμαϊκού για μείωση του προστίμου, με τη διαδικασία της συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη για την τοποθέτηση των διαφημιστικών αφισών, «καθότι αυτή έγινε από διαφημιστική εταιρεία στην οποία ανέθεσε τη διαφήμιση της επιχείρησής του, και συνεπώς υπεύθυνη είναι η διαφημιστική εταιρεία».
Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του δήμου Θερμαϊκού, αποδέχθηκε το αίτημα του, μειώνοντας το πρόστιμο από 1.467,35 ευρώ στο μισό, δηλαδή σε 733,68 ευρώ. Και η διοίκηση του δήμου έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για επικύρωση της μείωσης.
Η ενέργεια αυτή, προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Τσαμασλή να δηλώνει ότι κάθε μείωση σε τέτοιου είδους πρόστιμα είναι παράνομη, καθώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα πρόστιμα που επιβάλλονται έχουν ως κατώτερο όριο τα 1.400 ευρώ και ανώτατο τις 29.000 ευρώ. «Εάν το πρόστιμο ήταν μεγαλύτερο και το μειώναμε στα 1.400 ευρώ, τότε θα ήμασταν εντός των διατάξεων του νόμου, ενώ με τη μείωση που ψηφίζουμε τώρα μπορούμε να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος», είπε.
Οι αναφορές αυτές του κ. Τσαμασλή, προκάλεσαν την ανταλλαγή έντονων διαξιφισμών με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος διατύπωσε μάλιστα υπαινιγμούς για νομικές απόψεις που διατυπώνονται από μη νομικούς που δεν απέκτησαν πτυχίο νομικού, με συνέπεια να υπάρξει μεταξύ τους έντονη αντιπαράθεση επί αρκετή ώρα.
Απαντώντας ο επικεφαλής του «Θερμαγικού», ανέφερε ότι η περίπτωση αυτή είναι ακριβώς ίδια με την γνωστή υπόθεση Ψωμιάδη, ο οποίος για τη μείωση του προστίμου σε ιδιοκτήτη βενζινάδικου, όχι μόνο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, αλλά και σε έκπτωση από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα ο κ.Τσαμασλής δήλωσε ότι θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Κατά της μείωσης του προστίμου, τάχθηκε και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν να υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια για την επιβολή προστίμων, από τα οποία δεν θα γίνεται καμία παρέκκλιση για να μην διατυπώνονται υπόνοιες περί προνομιακής μεταχείρισης ή πελατειακής σχέσης.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ της μείωσης του προστίμου ψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και μαζί τους και οι σύμβουλοι της παράταξης Τσαμασλή, Παράσχου και Ζαριφέ, ενώ καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης Τσαμασλής, Χρ. Βογιατζής, Αντ. Βουδούρης, Κ.Τροκάνας, Κατ. Μεσμερλή, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπ. Κουζινόπιουλος, Θοδ. Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας.

Το ιστορικό  της υπόθεσης Ψωμιάδη

Το 2009 ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος, εξαιτίας της μείωσης σε 5.000 ευρώ προστίμων, ύψους 89.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος νόθευε το εμπόρευμα του. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως το Φεβρουάριο του 2009 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο και μετά από τέσσερις αναβολές, το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο στις 7 Απριλίου 2011 με την ίδια ποινή. Σε συνέντευξη που έδωσε τότε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ότι είναι αθώος αφού βοήθησε έναν συνάνθρωπο, και πως το πραγματικό ποσό που διέγραψε ανέρχεται στα 1000 Ευρώ, ισχυρισμοί που διέψευσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.