Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη

Επιστολή Κουζινόπουλου για τη συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον επί πολλά χρόνια διατελέσαντα πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέα Χριστοδουλίδη, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, στις 6 Ιουνίου 2012, οργανώνει το εθνικό πρακτορείο της χώρας αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο των γραφείων του Πρακτορείου στην οδό Τσόχα 36.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα αποκαλύψει μαρμάρινη πινακίδα με την οποία το κτίριο, όπου στεγάζεται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ονομάζεται «Μέγαρο Ανδρέα Χριστοδουλίδη», ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που έβαλε τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Πρακτορείου.
Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης (1942–2012) ορίστηκε το 1981 για πρώτη φορά γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1987, οπότε διορίστηκε Πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ.
Το 1993 ορίστηκε για δεύτερη φορά γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, θέση που διατήρησε μέχρι το 2004. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ορίστηκε Σύμβουλος της νέας Γενικής Διεύθυνσης.
O Ανδρέας Χριστοδουλίδης με τον Σπύρο Κουζινόπουλο το 2003 στο Παγκόσμιο Δημοσιογραφικό συνέδριο
στην Κωνσταντινούπολη. Στο κέντρο, ανάμεσά τους ο Γεν.Διευθυντής του Anadolu, Χιλμί Μπενγκί
Το 1989 επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (European Institute for the Media). Ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Οπτικοακουστικών Μέσων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) της Ελλάδας από την ίδρυσή του έως το 2005.
Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης». Παρακολούθησε δεκάδες διεθνή και ελληνικά συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια δημοσιογραφίας. Από το 1994 έδινε σειρά διαλέξεων κάθε χρόνο στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετέφρασε και προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα τρία ξένα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, δύο αμερικανικά με τίτλους: «Η Τέχνη της Δημοσιογραφίας-1986» και «Η Τέχνη του Ρεπορτάζ-1992» και ένα αγγλικό, με τίτλο «Η Τέχνη της τηλεοπτικής Δημοσιογραφίας-2006». Το 2009 συνέγραψε το βιβλίο «Διεθνή και Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων».
Στην τελετή θα τιμηθούν, επίσης, με αναμνηστικές πλακέτες οι Βασίλης Νικολόπουλος, Νικόλας Βουλέλης και Σταύρος Τζίμας, που διετέλεσαν διευθυντικά στελέχη του πρακτορείου, για την πολυετή υπηρεσία και προσφορά τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έχουν προσκληθεί ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι Τύπου των πολιτικών κομμάτων, πρώην γενικοί διευθυντές του ΑΠΕ-ΜΠΕ και διατελέσαντες αρχισυντάκτες.
Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης στην ιδρυτική διάσκεψη της ΄Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων
Ειδήσεων το 1995 στη Θεσσαλονίκη. Καθιστοί στο κέντρο οι αείμνηστοι Ντίνος Τριαρίδης και Παύλος
Πετρίδης. Στην άκρη αριστερά, ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς
Επιστολή Κουζινόπουλου
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ, Μιχάλη Ψύλλο, ο επί 18 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση αλλά και τη λύπη του που καθώς απουσιάζει εκτός Ελλάδος, σε ένα προγραμματισμένο εδώ και πολύ καιρό ταξίδι, δεν μπορεί να παραστεί στην εκδήλωση. Αναφέρεται όμως στη στενή συνεργασία που είχε με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη και η οποία οδήγησε το 2008 στην ενοποίηση των δύο μέχρι τότε εθνικών πρακτορείων ειδήσεων Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Σπύρου Κουζινόπουλου έχει ως εξής:
Π Ρ Ο Σ
Τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ
κ. Μιχάλη Ψύλλο
                                                                        Θεσσαλονίκη 2 Ιουνίου 2015
Αγαπητέ συνάδελφε,
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά εσάς προσωπικά και το Διοικητικό Συμβούλιο του εθνικού μας πρακτορείου ειδήσεων για την τιμητική σας πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωση μνήμης, που οργανώνετε στις 5 Ιουνίου για τον αξέχαστο συνάδελφό μας, Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Τον οποίο, αν και πέρασαν τρία χρόνια από τον απροσδόκητο και άδικο χαμό του, εξακολουθούμε να τον έχουμε στο νου και στην καρδιά μας. Καθώς με την απώλειά του, η  δημοσιογραφία έχασε έναν πραγματικό λειτουργό της, το ΑΠΕ-ΜΠΕ έναν θεμελιωτή του, κι εγώ έναν μεγάλο φίλο.
Με λυπεί ιδιαίτερα που την ημέρα της εκδήλωσής σας, θα βρίσκομαι εκτός Ελλάδος, σε ένα προγραμματισμένο εδώ και πολύ καιρό ταξίδι. Όμως να είστε σίγουροι ότι θα είμαι νοερά μαζί σας, καθώς η σαραντάχρονη γνωριμία και συνεργασία μας, σημάδεψε βαθειά και τη δική μου ζωή.
Ο αλησμόνητος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, με το απαράμιλλο ήθος, τη σπάνια εντιμότητα, την ακούραστη εργατικότητα και την αξεπέραστη επαγγελματική του επάρκεια, κόσμησε κάθε τομέα με τον οποίο ασχολήθηκε. Ενώ ιδιαίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πολλά χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της διοίκησής του, με τη λαμπρή πορεία που χάραξε και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε, κατόρθωσε να ανεβάσει στο έπακρο την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και την πλουραλιστική του παρουσία. Καταστώντας το ως το κορυφαίο και πλέον αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης της χώρας μας.
Διατηρώντας μια μακρά γνωριμία μαζί του, ακόμη από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, είχα την σπάνια ευκαιρία να συνεργαστώ στενά μαζί του, σε καθημερινή σχεδόν βάση, μετά το 1991, που ιδρύθηκε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ανέλαβα Γενικός του Διευθυντής. Μία συνεχής συνεργασία προκειμένου να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στο έργο των δύο πρακτορείων, ΑΠΕ και ΜΠΕ, ιδιαίτερα στους τομείς των βαλκανικών θεμάτων, του απόδημου ελληνισμού και των νέων τεχνολογιών με τους οποίους ασχολούνταν με ιδιαίτερη επιτυχία το Μακεδονικό Πρακτορείο.
Εκείνη η στενή σχέση, ήταν που οδήγησε, μετά από μακρές συζητήσεις και τριετή σχεδόν προετοιμασία, στη συνένωση το έτος 2008, σε ισότιμη βάση, των δύο πρακτορείων ειδήσεων, Αθηναϊκού και Μακεδονικού και τη δημιουργία του ενιαίου Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Όπως αποδείχθηκε τα χρόνια που πέρασαν, εκείνη η ενέργεια, ιδιαίτερα προνοητική για τα όσα διαδραματίστηκαν στη χώρα μας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη σημερινή εκτόξευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κορυφή των ΜΜΕ. Είναι δε καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας να αγκαλιάσει το εθνικό μας πρακτορείο ειδήσεων με ακόμη μεγαλύτερη στοργή, ενισχύοντάς το στο δύσκολο και εξαιρετικά χρήσιμο έργο που επιτελεί. Και ευτυχώς που δεν εισακούστηκαν οι θλιβερές φωνές που ζητούσαν, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιλογών, το κλείσιμο του πρακτορείου ή  τη μετατροπή του σε παραμάγαζο της ΝΕΡΙΤ.
Είμαι σίγουρος ότι στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα αποτελούν οδηγό και πηγή έμπνευσης, η εμβληματική μορφή του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, οι ιδέες του, τα διδάγματα και κυρίως, το πλούσιο έργο που άφησε πίσω του.
Είμαστε ευγνώμονες  για όσα έκανε για το μέγα αγαθό της ενημέρωσης, για την ελληνική δημοσιογραφία, για το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Να είναι σίγουρος, εκεί που βρίσκεται ότι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων που οραματίστηκε, πατάει σε στέρεες βάσεις.

                                                Σπύρος Κουζινόπουλος

                                            τ. Γενικός Διευθυντής ΜΠΕ (1991-2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.