Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Λίγα λουλούδια στο άγαλμα του Φρέντι Μέρκιουρι

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Βρέθηκα στην Ελβετία, πριν λίγες ημέρες, για να επισκεφθώ τον εργαζόμενο εκεί γιο μου Χάρη. Και στη διάρκεια μιας ημερήσιας εκδρομής μας στο πανέμορφο Μοντρέ, σκεφθήκαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον τραγουδιστή με τη βελούδινη φωνή, τον Φρέντι Μέρκιουρι, τον διάσημο συνθέτη, τραγουδιστή και πιανίστα του ροκ συγκροτήματος Queen.

Αν και πέρασαν 24 χρόνια από το θάνατό του, στις 24 Νοεμβρίου 1991,  συνεχίζει και σήμερα να συναρπάζει με την ανεπανάληπτη φωνή του και να παραμένει δικαίως ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως.
Το άγαλμα του Μέρκιουρι, ύψους τριών μέτρων, φιλοτεχνημένο από την διάσημη Τσέχα  γλύπτρια Ιρένα Σεντέλσκα, έχει στηθεί σε κοντινή απόσταση από το Montreux Palace Hotel, που  υπήρξε γι' αυτόν «σπίτι» του, με τη μοναδική θέα των Γαλλικών Άλπεων να έχει αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης των τραγουδιών του.
Σήμερα, 24 χρόνια αφότου ο Φρέντι Μέρκιουρι έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον ιό του ΑΙDS, το άγαλμά του, αποτελεί όχι μόνο ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Μοντρέ, αλλά και τόπο συνάντησης των απανταχού θαυμαστών του. Καθώς, παραμένει πρωταθλητής, τόσο στη μουσική όσο και τη ζωή. «We Are the Champions», όπως εξάλλου τραγουδούσε ο ίδιος καλύτερα…
Πρέπει να πούμε ακόμη ότι τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, έκαναν στις 25 Νοεμβρίου του 1996 ο πατέρας του Φρέντι Μέρκιουρι και η Μονσεράτ Καμπαγιέ.

Tο Μοντρέ, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελβετίας, χτισμένο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης (Leman), στα νοτιοδυτικά της ελβετικής επικράτειας, με περίπου 20.000 κατοίκους, αποτελεί προορισμό ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτή η πανέμορφη Ελβετική πόλη, έχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα, καθώς εκεί υπογράφθηκε  στις 20 Ιουλίου 1936 η διεθνής συνθήκη του Μοντρέ, για τη ρύθμιση του διάπλου στα στενά των Δαρδανελίων, από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ δεν είναι τυχαίο που το Μοντρέ χαρακτηρίστηκε ως η πόλη της μουσικής και της κουλτούρας. Καθώς ανάμεσα στους σπουδαίους συγγραφείς και καλλιτέχνες που διάλεξαν το θέρετρο αυτό σαν τόπο διαμονής, ήταν στο πέρασμα των χρόνων ο Ζαν-Ζακ Ρουσώ, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ αλλά και ο Τσάρλι Τσάπλιν που πέρασε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.