Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Στο Δ.Σ. το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο Θερμαϊκό

Το θέμα των αδέσποτων ζώων, που έχουν καταντήσει μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, κατά τη συζήτηση που διεξάχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την ενημέρωση ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), αποφάσισε να μειώσει την ετήσια εισφορά των δήμων-μελών του από 2,50 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα σε 2,20 ευρώ ανά κάτοικο.

Παρά την μείωση αυτή, ο δήμος Θερμαϊκού θα πληρώσει για το 2015 το τεράστιο ποσό των 110.580,80 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η εισφορά των άλλων δύο δήμων που μετέχουν στο σύνδεσμο, Καλαμαριάς και Θέρμης.
«Με τόσα χρήματα, όχι μόνο θα μπορούσαμε να περιθάλπουμε μόνοι μας, σαν δήμος Θερμαϊκού, τα αδέσποτα ζώα, αλλά να κάνουμε και … παπάδες», τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος. Αναφέροντας ότι ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ εμφανίζεται σπάνια στην περιοχή, η οποία έχει κατακλυστεί από αγέλες αδέσποτων, με συνέπεια να δημιουργούνται κίνδυνοι για τους δημότες αλλά και άσχημη εικόνα για τους επισκέπτες της περιοχής. Και αφού ζήτησε να ακολουθηθεί ο δρόμος που επέλεξε προ καιρού ο δήμος Πυλαίας-Πανοράματος, αποχωρώντας από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ και δημιουργώντας δική του υπηρεσία περίθαλψης, ανέφερε ότι με τα μισά χρήματα που θα πληρωθούν στο σύνδεσμο, όπως προέκυψε από μελέτη της Συμπολιτείας, με 60-70.000 ευρώ ετησίως, θα μπορούσε ο δήμος Θερμαϊκού να λειτουργήσει αυτοτελώς ένα δικό του κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων. 
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε πως «δεν είναι αλήθεια ότι δεν έρχεται ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ», ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του δήμου με τον δήμο Πανοράματος-Χορτιάτη «επειδή εδώ είναι παραθαλάσσια περιοχή και μαζεύονται περισσότερα αδέσποτα» και είπε πως δεν μπορεί ο δήμος να δημιουργήσει δική του υπηρεσία, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ενδιαίτημα στην περιοχή για τη συγκέντρωση των αδέσποτων. Ανέφερε δε ότι συζήτησε το θέμα των αδέσποτων και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος συλλόγου φιλόζωων "Σείριος".
Αντικρούοντας τη θέση αυτή του κ.Μαυρομάτη, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Γιάννης Τσακμάκας, που στο παρελθόν είχε υπάρξει εκπρόσωπος του δήμου Θερμαϊκού στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδιωτικά ενδιαιτήματα στην περιοχή με τα οποία θα μπορούσε ο δήμος να συνάψει σύμβαση έργου, αν πραγματικά ενδιαφέρονταν να δημιουργήσει δική του υπηρεσία. Και πρότεινε, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, να πιέσει ο δήμος ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσό συμμετοχής του στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

Η συζήτηση έκλεισε με τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη να υπόσχεται ότι θα συγκαλέσει σύντομα σύσκεψη για την εξέταση του όλου θέματος, καθώς, όπως είπε, το μόνιμο ενδιαφέρον του είναι το πως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν στο δήμο Θερμαϊκού.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.