Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι χαιρετίζουν τη νέα ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους εργαζομένους και διατυπώνει την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση του δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν το αγαθό της δημόσιας Ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Σήμερα, δυο χρόνια ακριβώς μετά το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες και τη σιωπή στους δέκτες των ραδιοφώνων, μετά την βίαιη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία σε 2.600 εργαζόμενους μέσα σε μια νύχτα, μετά την θλιβερή πρωτιά να σιγήσει σε ευρωπαϊκή χώρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, η εκπομπή προγράμματος από την ΕΡΤ κλείνει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της Ενημέρωσης και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Είναι υπόθεση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου και των φορέων που τον εκπροσωπούν να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα επαληθεύουν σε καθημερινή βάση τον ρόλο της ως παράγοντα δημοκρατίας και ως εγγύησης της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην ελεύθερη, ανεξάρτητη και πλουραλιστική Ενημέρωση.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη στελέχωση των διοικητικών και διευθυντικών δομών στην ΕΡΤ3 είναι ζήτημα το οποίο η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ πρέπει να επιλύσει το συντομότερο, ώστε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ, να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα προγράμματα στη χώρα.

Και οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι χαιρετίζουν 
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) χαιρετίζει την επαναλειτουργία της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου, την ίδια ημερομηνία που πριν από δύο χρόνια η ΕΡΤ είχε κλείσει και 2.600 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη δουλειά τους (εκτός από όσους συνταξιοδοτήθηκαν). Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 εργαζόμενοι επαναπροσλαμβάνονται. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες ασάφειες ως προς τους όρους της επαναπρόσληψης.
Η πρώην γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Μαριλένα Κατσίμη, είναι μεταξύ των δημοσιογράφων που επαναπροσλαμβάνονται. Θα αναλάβει το πρωινό πρόγραμμα της 11ης Ιουνίου: «Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους βλέπουμε την ΕΡΤ να ξαναλειτουργεί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δημοσιογραφικό κόσμο σε όλη την Ευρώπη για την υποστήριξη και τη συμπαράστασή του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».
Η ΕΟΔ συγχαίρει τις Ενώσεις-μέλη της στην Ελλάδα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ) που έδωσαν επίμονο αγώνα για να ξανανοίξει η ΕΡΤ και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που εργάζονταν σε αυτήν.
«Ήταν μια μακρά και σκληρή μάχη για όλες τις Ενώσεις-μέλη μας και για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Πρέπει να επαινέσουμε το κουράγιο και την επιμονή τους, ιδίως αυτών των δημοσιογράφων που συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους και να δίνουν ενημέρωση στο κοινό, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ», δήλωσε ο πρόεδρος τη ΕΟΔ, Μόενς Μπλίχερ Μπγέρεγκαρντ. «Ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε στη νέα διοίκηση ότι είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους και ανεξαρτησία στην ενημέρωση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα χαιρέτισαν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, διατηρούν όμως ανοιχτό διάλογο με τη νέα διοίκηση για να διασφαλίσουν ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το χρονικό της ΕΡΤ είχε δραματικές εξελίξεις. Στις 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ έκλεισε με βίαιο τρόπο και αντικαταστάθηκε από ένα νέο σχήμα, τη ΔΤ και κατόπιν ΝΕΡΙΤ. Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε να λειτουργήσει εκ νέου η ΕΡΤ. Τον περασμένο Απρίλιο το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον σχετικό νόμο και πρόσφατα διόρισε τη νέα διοίκηση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, κι ένα προσωρινό διευθυντικό σχήμα.
Σήμερα, 11 Ιουνίου 2015, θα γίνει έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αθήνα εορταστική συναυλία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Η ΕΟΔ, η Επιτροπή Εμπειρογνώμων της για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, Ενώσεις-μέλη στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Φινλανδική και η Νορβηγική, συνεχάρησαν τις Ενώσεις στην Ελλάδα και τους συναδέλφους της ΕΡΤ. Η Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ (στην οποία συμμετείχαν περίπου 90 αντιπρόσωποι Ενώσεων) στις 2 Ιουνίου στη Μπούντβα (Μαυροβούνιο) εξέδωσε ψήφισμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και συνεχάρη την Ελλάδα και την κυβέρνησή της για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.