Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δεν καθαιρούνται προσωρινά τα πορτρέτα

Δεν τόλμησε τελικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και «φρέναρε» την πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου που είχε παρουσιάσει εισήγηση προτείνοντας την καθαίρεση, από τον 1ο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης των πορτρέτων των δημάρχων εκείνων που είτε υπηρέτησαν τη ναζιστική κατοχή, είτε έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, το ζήτημα «δεν έχει ωριμάσει», ζητώντας από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αποσύρει το θέμα, πράγμα που έγινε.
«Την ιστορία δεν μπορούμε να τη διαγράψουμε. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν ιστορικές πραγματικότητες και δεν έχουν σχέση με τιμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καλή ατμόσφαιρα για το θέμα. Δεν έχει ωριμάσει. Πρέπει να αναβάλουμε οποιαδήποτε απόφαση, να καταλήξουμε ποια θα είναι τα κριτήρια».
Την καθαίρεση των πορτρέτων, είχε εισηγηθεί νωρίτερα αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρός του Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «όσοι δήμαρχοι ορίζονται από ανελεύθερα καθεστώτα που έχουν στερήσει την ελευθερία του ελληνικού λαού, είτε είναι δικτατορίες, είτε κατοχικές κυβερνήσεις, δεν μπορούν να έχουν θέση ως πορτρέτα στην ιστορική διαδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον κριτήριο, σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, θα έπρεπε να είναι η καταδίκη του εικονιζόμενου δημάρχου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κακουργήματα ατιμωτικού χαρακτήρα, όπως υπεξαίρεση, απιστία και κατάχρηση.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, αναγνώρισε πως το ζήτημα είναι «σοβαρό», αλλά αναρωτήθηκε αν «είμαστε εδώ σαν δημοτικό συμβούλιο να κρίνουμε ποιες δικαστικές αποφάσεις θα αποτελούν εμπόδιο για να αναρτηθεί το πορτρέτο ενός δημάρχου;». Όσο για τους δημάρχους που υπηρέτησαν ανελεύθερα καθεστώτα, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε πως «είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικά απέναντι, είμαστε κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού», και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει με εμπεριστατωμένη ιστορική μελέτη.
Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, ανέφερε στην τοποθέτηση της, πως δήμαρχοι που ορίστηκαν από ανελεύθερα καθεστώτα και κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπάρχουν μαζί με δημάρχους που εκλέχτηκαν σε περιόδους δημοκρατίας.
Ο Γιάννης Δελλής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε λόγο για αυτονόητη ενέργεια του δήμου, υποστηρίζοντας πως αυτά τα πορτρέτα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και καιρό στον συγκεκριμένο τοίχο.
Τον Απρίλιο του 2014, ο τότε επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μαζί με μέλη της παράταξής του, είχαν καθαιρέσει τα πορτρέτα των δύο δημάρχων που υπηρέτησαν τους ναζί κατακτητές, Κωνσταντίνου Μερκουρίου και Γεωργίου Σερεμέτη από τον τοίχο του δημαρχιακού μεγάρου όπου εκτίθενται τα πορτρέτα όλων των διατελεσάντων δημάρχων της Θεσσαλονίκης.
Ο διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά, Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των "υπερπατριωτών" που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ’ όλους τους δρόμους της πόλης.

 Στη συνέχεια, τα πορτρέτα αυτά τα παρέδωσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, στο γραφείο του οποίου βρίσκονται έκτοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.