Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη Δευτέρα, στις 19.00. "Mετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο», τόνισε.

Reuters: Συμφωνία πριν την Δευτέρα
Ελλάδα και δανειστές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός των επόμενων τριών ημερών υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γαλλίας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Στο περιθώριο του Eurogroup, o ανώνυμος αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών πρέπει να «κλείσει» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Τις επόμενες τρεις μέρες πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Δευτέρας» εξήγησε χαρακτηριστικά.
«Η κατάσταση δείχνει ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει συμφωνία» κατέληξε.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα κατέθεσε μία ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση
Μία συμφωνία θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη, συμβιβαστική πρόταση στους Θεσμούς, ωστόσο, άφησε  αιχμές κατά της  ηγεσίας του Eurogroup, τονίζοντας πως επέλεξε να αναφερθεί μόνο στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς.
Τόνισε πως ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, ωστόσο είπε πως είναι αρκετός
Μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:
·         Στο σημερινό Eurogroup η ελληνική πλευρά έστειλε ισχυρό μήνυμα παρουσιάζοντας νέα ολοκληρωμένη πρόταση η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών
·         Εξηγήσαμε ότι η δική μας πλευρά και η πλευρά των Θεσμών έχουν έρθει κοντά ως προς τα δημοσιονομικά, στο μισό τοις εκατό του ΑΕΠ.
·         Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας.
·         Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Θεσμοί δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ως προς την ουσία των μέτρων για να καλυφθεί η διαφορά και οι προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος.
·         Επισημάναμε την πρόταση του Ολιβιέ Μπλανσάρ.
·         Η λύση θα δοθεί από όλες τις μεριές. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής μόνο μεριάς.
·         Ξεκαθαρίσαμε πως η πολιτική ευθύνη είναι ευθύνη όλων των ηγετών για να βρουν λύση όπως απαιτούν οι εκλογείς μας.
·         Το άρθρο του Μπλανσάρ μιλάει για τις προσαρμογές και από τις δύο μεριές.
·         Το ερώτημα για εμάς, είναι τι είδους προσαρμογές όπως περικοπές και αύξηση συντελεστών φορολόγησης.
·         Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια.
·         Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πέσει, οι θέσεις στο δημόσιο έχουν μειωθεί και η κατανάλωση το ίδιο.
·         Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι μεταρρυθμίσεις. Αυτές παρουσιάσαμε.
·         Για ιδιωτικοποιήσεις, για ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, για δημοσιονομικό συμβούλιο, πρόγραμμα για κόκκινα δάνεια, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, διοικητική μεταρρύθμιση, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ενιαίο μισθολόγιο.
·         Εξήγησα ότι μετά τη συνάντηση μου με τον Α. Γκουρία η ελληνική πλευρά προωθεί πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, για να υπάρξει απελευθέρωση στον κατασκευαστικό κλάδο, για τη φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, για την ενοποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για ίντερνετ, τηλεόραση, συχνότητες και ΜΜΕ.
·         Για επιχειρηματικά ΚΕΠ και ψηφιοποίηση τους για να ιδρύονται επιχειρήσεις σε μια μέρα. Και η συνεισφορά του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό σύστημα.
·         Παρακαλέσαμε τους ομολόγους να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων από τις περικοπές. Οι περικοπές δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι το ύψος του αλλά η εισπραξιμότητα του. Αυτό είναι μεταρρύθμιση.
·         Παρακαλέσαμε θερμά να δώσουν έμφαση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και περικοπών
·         Οι περικοπές από μόνες τους δεν αποτελούν μεταρρύθμιση
·         Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι ότι είναι χαμηλός, αλλά η εισπραξιμότητα
·         Το να αυξήσουμε τη ΔΕΗ δεν είναι μεταρρύθμιση
·         Μια από τις μεγάλες αγωνίες των εταίρων είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ίσως κάποια στιγμή επιτρέψουν τον εκτροχιασμό προϋπολογισμών και τη δημιουργία ελλειμμάτων
·         Μοιραστήκαμε τις αγωνίες και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση
·         Προτείναμε στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού συμβουλίου που θα παρακολουθεί προϋπολογισμούς
·         Η παρακολούθηση να συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών του Δημοσίου
·         Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα θα αποτελεί τη βάση για να κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα και να προχωρήσουμε στη μετά Ιούνιο, Ιούλιο εποχή
·         Η ελληνική κυβέρνησ διασθανόμενη την ιστορική ευθύνη κάλεσε τους εταίρους μας να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

·         Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τελειώσει μια και καλή την ελληνική κρίση και θα εμπνεύσει τους πολίτες ξανά  για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολιτικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.