Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ρέντσι προς ηγέτες Ε.Ε: «Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι»

Την οργή του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αντιμετώπισαν οι ομολόγοί του στις Βρυξέλλες, για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε προτεινόμενο σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι άξιοι να αποκαλούνται Ευρωπαίοι.

«Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι», είπε αγανακτισμένος ο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα. Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», είπε, σύμφωνα με συμμετέχοντα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Άλλη πηγή σημείωσε πως η συζήτηση ήταν «επίμαχη», ενώ οι διαφωνίες φαίνονταν να επικεντρώνονται στο αν το σχέδιο θα ήταν σε εθελοντική βάση για κάθε χώρα ή υποχρεωτικό, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μερικές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου, τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούσαν με την ανακατανομή σ΄αυτές των 40.000 από την Ελλάδα και Ιταλία.
«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά (...) αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως «αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία».
Τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν όπως διευκρίνισε η γερμανίδα Καγκελάριος μετά το πέρας της Συνόδου μέχρι τον Απρίλιο και θα λαμβάνουν υπ' όψιν τη οικονομία και τον πληθυσμό κάθε μέλους. Το σύστημα κριτηρίων αντικαθιστά μη-δημοφιλείς προτάσεις για υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε χώρα συγκεκριμένα.
Η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες όπως την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τέλος οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπατρισμού μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.