Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Μεγάλη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. καταγράφει νέα δημοσκόπηση

Μεγάλη διαφορά, περίπου 2,5 φορές, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Αυγής της Κυριακής», με το κυβερνών κόμμα να έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 47,5% έναντι μόλις 19,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι από 6,5%, ΚΚΕ με 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4,5% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%. Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2%, άλλο κόμμα 4%, ενώ στο 19,5% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη 11 και 17 Ιουνίου μέσω τηλεφώνου.
Αντιπαράθεση για τη δημοσκόπηση
Η δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue,  προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση μετά της Νέας Δημοκρατίας και της εφημερίδας «Αυγή».
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση, σχετικά με τη δημοσκόπηση αναφέρει:
«Ο πανικός και ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε το κομματικό τους φερέφωνο, την «Αυγή», να παρουσιάσει σφυγμομέτρηση, όπου οι δυνάμεις των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 120%. Η προπαγάνδα έχει και τα όριά της. Αλλά απ’ ότι φαίνεται, η πολύ προπαγάνδα προφανώς οδηγεί στην αποβλάκωση».
Απαντώντας, η διεύθυνση της «Αυγής», αναφέρει:
«Μετά από δέκα χρόνια και 145 έρευνες με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, για τις οποίες η Ν.Δ. δεν εξέδωσε ανακοινώσεις, η Συγγρού αισθάνθηκε την ανάγκη τώρα να αμφισβητήσει την έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ. Ενδεχομένως την Ν.Δ. να ενόχλησε η διαφορά 28 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ., την οποία καταγράφει η δημοσκόπηση. Η εταιρεία Public Issue ανακοινώνει πάντα "εκτίμηση εκλογικής επιρροής" και όχι "πρόθεση ψήφου". Επιπλέον, αναφέρει και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που λαμβάνει υπ όψιν της. Οι φωστήρες της Συγγρού πρόσθεσαν το ποσοστό αυτό, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και κατέληξαν στο ...119,5%. Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει».

Σε ότι αφορά τη δημοσκόπηση, ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 62%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 20%, ποσοστό15% συγκεντρώνει «κανένας» και ποσοστό 3% είναι χωρίς γνώμη.

Στο ερώτημα «καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα», οι πολίτες απαντούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ποσοστό 52%, κυβέρνηση της ΝΔ σε ποσοστό 17%, καμία από τις δύο σε ποσοστό 28%, χωρίς γνώμη δηλώνει το 4%.

Το 65% τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για το ευρώ, το 31% κατά και ποσοστό 5% είναι χωρίς γνώμη. Το 90% δηλώνει εξάλλου ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, το 9% ότι μάλλον χρειάζεται και 1% είναι χωρίς γνώμη.

Ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Στο συγκεκριμένο ερώτημα και σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση το 56% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και το 43% ικανοποιημένοι. Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση το 88% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και το 11% ικανοποιημένοι.

Για τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, το 62% δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει, το 34% να υποχωρήσει και το 4% είναι χωρίς γνώμη.

Το 60% έχει θετική γνώμη για το ευρώ, το 36% αρνητική γνώμη για το ευρώ και 1% είναι χωρίς γνώμη.

Το 62% λέει για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ότι θα είναι χειρότερα, το 22% «μάλλον καλύτερα», το 12% ότι θα έμεναν ίδια και 4% είναι χωρίς γνώμη.

Το 42% έχει θετική γνώμη για την ΕΕ, το 57% αρνητική και 2% είναι χωρίς γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.