Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πρέπει να μένουν ανοιχτές ή όχι οι αυλές των σχολείων;

Το θέμα προκάλεσε έντονη συζήτηση στο Δ.Σ. Θερμαϊκού
Έντονη ήταν η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το απόγευμα της Τετάρτης, για το εάν πρέπει να είναι κλειστές οι αυλές των σχολείων της περιοχής, αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων ή εάν θα παραμένουν ανοιχτές τις απογευματινές ώρες, για να μπορούν να παίζουν εκεί τα παιδιά της γειτονιάς. «Να κλειδώνουν», αποφάνθηκαν οι παρατάξεις Μαυρομάτη και Τσαμασλή. «Να παραμένουν ανοιχτές τα απογεύματα», ήταν η θέση που διατύπωσαν οι σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Ο προβληματισμός που εξέφρασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θοδωρής Τζέκος, παρουσιάζοντας και σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ότι οι αύλειοι χώροι των σχολείων θα πρέπει να παραμένουν κλειστοί μετά το πέρας των μαθημάτων, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ήταν κατά ένα μικρό μέρος δικαιολογημένος. Καθώς όπως αιτιολόγησε το κλείσιμο επιβάλλεται:
-Για την ασφάλεια των παιδιών, διότι ως χώρος μη ελεγχόμενος, εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών.
-Εισέρχονται με ευκολία στο χώρο άτομα του εξωσχολικού περιβάλλοντος, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας για τους μικρούς – ανήλικους μαθητές.
-Γίνονται πολλές υλικές καταστροφές στα κτίρια αλλά και στον εξοπλισμό αυτών, οι οποίες είναι δύσκολο να αποκατασταθούν.
-Τα σχολεία διατρέχουν κίνδυνο κλοπών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια περιουσία.
Μιλώντας εκ μέρους της παράταξης Τσαμασλή ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Βογιατζής, τάχθηκε κι αυτός υπέρ του να κλειδώνουν οι αυλές των σχολείων, μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ επέκρινε τη διοίκηση του δήμου ότι επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Γεγονός που προκάλεσε ενδοπαραταξιακή «κόντρα» με τον έτερο σύμβουλο του «Θερμαγικού», Γιάννη Βογιατζή να τον ψέγει για «συντεχνιακές αντιλήψεις».
Η θέση που διατύπωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ήταν ξεκάθαρη για το θέμα αυτό. Όπως είπε ο επικεφαλής της, Σπύρος Κουζινόπουλος, τα παιδιά αναγκάζονται να πηγαίνουν τα απογεύματα και να παίζουν στις αυλές των σχολείων, καθώς έχουν εκλείψει οι αλάνες που υπήρχαν παλιά στις γειτονιές, μια και έγιναν όγκοι μπετόν-αρμέ. Ενώ την ίδια στιγμή, τα γήπεδα παραμένουν κλειστά για μαζικό αθλητισμό, μια και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αθλητικές ομάδες της περιοχής.
«Που λοιπόν θα πάνε τα παιδιά για να παίξουν;», ρώτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας». Και αφού αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των σχολικών εγκαταστάσεων τη νύχτα, ζήτησε να παραμένουν ανοιχτοί οι αύλειοι χώροι τις απογευματινές ώρες και μέχρι το βράδυ. «Αν θέλετε να προσφέρετε υπηρεσίες σ’ αυτό τον τόπο, δημιουργείστε χώρους άθλησης για τους νέους, που αποτελούν το αύριο του Θερμαϊκού και της Ελλάδας», κατέληξε.
Απαντώντας στις επισημάνσεις αυτές, ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει όταν παραμένουν ανοιχτές οι αυλές των σχολείων, είναι η καταστροφή. Φέρνοντας ως παράδειγμα το καινούριο δημοτικό σχολείο της Κερασιάς, όπου σημειώθηκαν απίστευτοι βανδαλισμοί. Ισχυρίστηκε δε ότι «ο δήμος μας έχει πάρα πολλούς αθλητικούς χώρους» και έφερε ως παράδειγμα τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ2000.
-«Γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Δεν είναι δυνατόν οι πιτσιρικάδες για να παίξουν να μετακινούνται από την Επανομή, τη Μηχανιώνα ή την Αγία Τριάδα στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ2000. Χρειάζεται να υπάρχουν χώροι άθλησης κοντά στα σπίτια τους, είναι και θέμα ασφάλειας των παιδιών», επισήμανε ο Σπ. Κουζινόπουλος.

Στην παρατήρηση της αντιδημάρχου Πάτης Πασχαλίδου και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου κ. Ευθυμιάδη, ότι απαιτείται το «λουκέτο» στις εισόδους των σχολείων, μετά το πέρας των μαθημάτων, καθώς μαζί με τα μικρά παιδιά μπαίνουν στις αυλές των σχολείων και εξωσχολικοί που προκαλούν ζημιές, απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας»», Θοδωρής Ζδούκος. Υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι τα σχολεία είναι δημόσιοι χώροι και οι αυλές τους θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.