Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Πάνω από 600 πρόσφυγες πέρασαν μέχρι τώρα από τη δομή φιλοξενίας του Πάλιουρα Επανομής

Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες, Σύριοι στην πλειοψηφία, πέρασαν από τη δομή φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που λειτουργεί τους τελευταίους δέκα μήνες στον Πάλιουρα Επανομής, όπως ανακοίνωσε ο Πρότζεκτ μάνατζερ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Caritas Hellas”, Υάκινθος Δελέρνιας, κατά τα εγκαίνια παιδικής χαράς στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, που κατασκευάστηκε ως προσφορά αυτής της ΜΚΟ προς το δήμο Θερμαϊκού.

Όπως εξήγησε ο κ. Δελέρνιας, από αυτούς τους 600 πρόσφυγες, οι περισσότεροι των οποίων προωθήθηκαν στη συνέχεια προς χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι μισοί ήταν παιδιά.
Ο ξενώνας της Ύπατης Αρμοστείας στον Πάλιουρα, είναι η μεγαλύτερη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί σε κλειστό χώρο (όχι camp ή ανοιχτούς χώρους). Και στο διάστημα αυτό, φιλοξενήθηκαν εδώ εκτός των άλλων και άνθρωποι με βαριά σωματικά και ψυχικά προβλήματα από απώλειες και καταστροφές εξαιτίας του πολέμου.
Ένα ζήτημα που το τόνισε με έμφαση ο εκπρόσωπος της Caritas, ήταν και το γεγονός ότι σ’ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα που λειτουργεί η δομή φιλοξενίας στον Πάλιουρα Επανομής, δεν προέκυψε κανένα απολύτως νομικό/ποινικό, είτε κοινωνικό, είτε οιαδήποτε άλλης φύσης σοβαρό  παράπτωμα που θα δημιουργούσε προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
«Το σημαντικότερο δίδαγμα από αυτή την κοινή μας διαδρομή, είναι ότι όλοι γίναμε καλύτεροι. Βγάλαμε από μέσα μας τις ανθρώπινες αξίες που σαν Έλληνες και πιο συγκεκριμένα εσείς, σαν απόγονοι των «χαμένων πατρίδων» έχετε βαθιά ριζωμένες μέσα σας. Αποδείξαμε όλοι μαζί ότι η αρχή της θρησκείας μας «αγαπάτε αλλήλους», εδώ ακόμα εφαρμόζεται, λειτουργεί και μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα θρησκείας, γλώσσας, χρώματος ή πατρίδας», είπε ο κ. Δελέρνιας και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη για την ολόθερμη συμπαράσταση του Δήμου στη δομή φιλοξενίας στον Πάλιουρα.
Την κορδέλα, εγκαινιάζοντας την παιδική χαρά, έκοψαν στη συνέχεια ο δήμαρχος Θερμαϊκού μαζί με την επικεφαλής της μονάδας της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη, κυρία Sabine Waghning  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.