Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Θα γίνει κανονικά το πάρκο ΑΜΕΑ στο πρώην ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος παρά τις αντιδράσεις Άνθιμου

Κανονικά θα προχωρήσει η δημιουργία του πάρκου ΑμεΑ στο πρώην ορφανοτροφείο «Μ. Αλέξανδρος» στην περιοχή της Άνω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.


Νωρίτερα, ο κ. Άνθιμος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εξέφρασε την άρνηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης να δεχθεί την έκταση που ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των λουτρών της Θέρμης, για την δημιουργία κέντρου χρόνια πασχόντων.

Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο Μητροπολίτης, αναφορικά με το οικόπεδο στα λουτρά Θέρμης,  «αυτό το οικόπεδο εφόσον είναι στη Θέρμη είναι της περιοχής της Μητρόπολης Κασσανδρείας, αρά σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει εκεί το έργο, διότι αν το κάναμε πρέπει να περνάμε μέσα από την Μητρόπολη. Δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε. Είναι η εκκλησιαστική τάξη», ενώ διερωτήθηκε, «Σε ξένο τόπο εκκλησιαστικά πως θα πάω εγώ;».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δήλωση του Μητροπολίτη Άνθιμου τονίζουν ότι «Για το λαό της Θεσσαλονίκης και για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η δημιουργία του πάρκου στο πρώην ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος και θα προχωρήσει σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης του οποίου η προσφορά είναι σημαντική».

Παράλληλα, από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι «Εξίσου σημαντική φυσικά είναι και η δημιουργία ιδρύματος χρονίως πασχόντων».

Γ. Μπουτάρης: Υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε δήλωση του αναφέρει ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπάθησε να βρει μία λύση, η οποία να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, στο πνεύμα και της συνάντησης που είχαμε με τον Πρωθυπουργό και τον Μητροπολίτη στο περιθώριο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης. Εκτιμώ πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε».

Το ιστορικό

Πρόκειται για ένα οικόπεδο που διεκδικεί εδώ και χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης για να τον μετατρέψει σε χρόνο πρασίνου. Το θέμα όμως «σκόνταφτε» στις συνεχείς διεκδικήσεις της Μητρόπολης. Τη λύση στο θέμα έδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς  μέσω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχεδιάστηκε και θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών πάρκο ΑμεΑ.

Την επίσημη ανακοίνωση του έργου έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο της πόλης στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, για να υπάρξει ένας συμβιβασμός στην διεκδίκηση της Μητρόπολης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε εκφράσει την πρόταση για παραχώρηση της έκτασης στα λουτρά Θέρμης σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Μητροπολίτη Άνθιμο.

Μάλιστα, εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου στις 6 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μπουτάρης είχε διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος έχει δεχτεί την συγκεκριμένη πρόταση, και σημειώνοντας ότι μένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος αντιδρά δηλαδή σήμερα σε ένα θέμα που του ήταν γνωστό από την συνάντηση που είχαν οι τρεις άνδρες στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην 28η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη διεκδικούσε εδώ και χρόνια να χτίσει το κέντρο χρόνια πασχόντων στο οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», και κατά το παρελθόν της είχε παραχωρηθεί ο χώρος. Μια παραχώρηση η οποία έγινε υπό τους όρους ότι εντός διετίας η Μητρόπολη με δικές της δαπάνες θα επισκεύαζε το κτίριο ή ότι εντός πενταετίας θα προχωρούσε στην κατεδάφιση του κτιρίου, και στη θέση του θα κατασκεύαζε το καινούργιο με δικές της δαπάνες.

Ωστόσο οι όροι αυτοί παραβιάστηκαν,  το κτίριο παρέμεινε στην «κατοχή» της Μητρόπολης και η παραχώρηση δεν ανακλήθηκε μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και περιήλθε εκ νέου στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.