Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

"Προπύργιο των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα ο δήμος Θερμαϊκού"

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού
Ο δήμος Θερμαϊκού είναι από τα προπύργια των ιδιωτικοποιήσεων της καθαριότητας σε όλη τη χώρα, μετά τον δήμο Λαμίας, σχολίασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θερμαϊκού, Πέτρος Πετρίδης. Τονίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο με τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης τακτικού προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, η δημοτική αρχή βιάστηκε με το που ψηφίστηκε η διάταξη, να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη για ακόμη δύο χρόνια, έναντι του «ευτελούς» τιμήματος των 3.000.000 ευρώ, ενώ ένα μήνα πριν είχε φέρει προς ψήφιση το ίδιο θέμα, με ίδια μελέτη, με προϋπολογισμό 1.480.000 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα στον δήμο Θερμαϊκού υπάρχουν 22 συμβασιούχοι παρατασιούχοι, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου η αρμόδια διεύθυνση ζήτησε να προσληφθούν 79 άτομα, και για ευνόητους λόγους η δημοτική αρχή προέκρινε να προσλάβει μόνο τους μισούς, δηλαδή 39 άτομα, για να έχει και τον ιδιώτη να μαζεύει τα σκουπίδια «παρέα».

Τρεις προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν για την σχετική απόφαση της διοίκησης του δήμου από τον Σύλλογο Εργαζομένων, τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΠΟΕ ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης,  και τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», Σπύρο Κουζινόπουλο.

Η Αποκεντρωμένη απέστειλε έγγραφο δηλώνοντας ότι δεν είναι η αρμόδια αρχή για να εξετάσει το θέμα. Έτσι, κατατέθηκε από τους εργαζόμενους αίτηση αναστολής και ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και ευελπιστούμε ότι εκεί θα πετύχουμε μια μεγάλη νίκη.

Σχολιάζοντας τη σημερινή κινητοποίηση ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι γίνεται «για να δείξουμε την αντίθεση μας στο σκάνδαλο και να ακυρώσουμε και τον διαγωνισμό, δηλαδή την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών», σημειώνοντας ότι «το σκάνδαλο είναι ότι και η μελέτη είναι υπερτιμολογημένη, αντικρούουμε ένα προς ένα όλα τα μεγέθη, είναι πολύ μεγάλο το κόστος, πέρα από το οφθαλμοφανές να προσθέτει δύο φορές τον ΦΠΑ».

«Το βασικό είναι ότι δεν μαχόμαστε μόνο για να προασπίσουμε τις θέσεις εργασίας μας, και τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, είναι ότι και εμείς είμαστε δημότες εδώ, και πληρώνουμε πανάκριβα δημοτικά τέλη, και ο δήμος μοιράζει τα λεφτά σαν τα μαρουλόφυλλα» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Θερμαϊκού.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εμπειρία των τριών τελευταίων που την καθαριότητα ελέγχει εργολάβος δείχνει ότι δεν γίνεται αποκομιδή, δεν γίνεται η σωστή συντήρηση των πεπαλαιωμένων οχημάτων του δήμου, και δεν γίνεται αγορά νέων, αναφέροντας ότι «απαξιώνονται οι υπηρεσίες, ο εργολάβος  δεν κάνει την δουλειά που έχει αναλάβει χρησιμοποιώντας λιγότερα οχήματα από όσα τον δεσμεύει η σύμβαση».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 τόνισε ότι «η εμπειρία των 3,5 χρόνων που η καθαριότητα έχει δοθεί στους ιδιότητες είναι κάθε άλλο παρά θετική με βουνά σκουπιδιών στους δρόμους. Η εμμονή της διοίκησης του δήμου έχει ως σημαία να παραχωρήσει τα πάντα στους ιδιώτες».

Ο κ. Κουζινόπουλος τόνισε το γεγονός ότι με τον πρόσφατο νόμο Σκουρλέτη ο δήμος είχε τη δυνατότητα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ο δήμος Θερμαϊκού έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη χώρα. «Αντί να φροντίσει να οργανώσει την υπηρεσία καθαριότητας, η διοίκηση του δήμου την απαξιώνει» σχολίασε καταληκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.