Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

H Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει την 30η Οκτωβρίου, 73η επέτειο απελευθέρωσής της από τα Ναζιστικά στρατεύματα

Την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής θα γιορτάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά η πόλη της Θεσσαλονίκης, στην επέτειο της 30ής Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στις 14 Απριλίου 2016.

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν  σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, παρουσία του διοικητή της Ναυτικής Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος, Σπύρου Μανωλάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν:
  • Συναυλία της  Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και προβολή του ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΔΕΠΘΕ «30 Οκτωβρίου 1944: Η παραμελημένη απελευθέρωση», την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής
  • Παρουσίαση αρχειακού υλικού της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, από  την έκθεση τεκμηρίων με  τίτλο «Θεσσαλονίκη ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης» που επιμελήθηκε η  Δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα και φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και έκθεση τεκμηρίων από το αρχείο του δημοσιογράφου και ερευνητή, Σπύρου Κουζινόπουλου
  • Περίπατο ιστορικής μνήμης με ξενάγηση στα σημεία της πόλης όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα
  • Κατάθεση στεφάνου στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού θεάτρου με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού
  • Μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στους δρόμους της πόλης
Ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πεποίθηση ότι πρέπει να εορτάζεται η λήξη και όχι η έναρξη του πολέμου και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι καθυστέρησε να εμφανιστεί και να ενταχθεί στα ιστορικά γεγονότα της πόλης η μέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα. Ως διοίκηση του Δήμου, υποστηρίξαμε την πρόταση του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη’’ και σημερινού βουλευτή, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, και την θέσαμε σε ψηφοφορία. Έκτοτε,  καλλιεργούμε βήμα – βήμα το έδαφος, προκειμένου να μπει στη συνείδηση της πόλης η επέτειος αυτή, αρχής γενομένης από τη μετονομασία του δρόμου μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο σε οδό 30ής Οκτωβρίου».
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, επισήμανε ότι η επέτειος έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς να αποτελεί ημέρα αργίας: «Επιδιώκουμε να καθιερωθεί ο εορτασμός της 30ης Οκτωβρίου στα σχολεία, ώστε να γνωρίσουν οι νέοι τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Για τον σκοπό αυτό αποφασίσαμε να έχει μόνιμο χαρακτήρα η Οργανωτική Επιτροπή που ασχολείται με τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, ώστε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να πραγματοποιούνται αντίστοιχες δράσεις, που θα καλλιεργούν συστηματικά τη γνώση γύρω από την πρόσφατη ιστορία μας». Επίσης, παρουσίασε το πρακτικό της πρώτης συνεδρίασης της προσωρινής δημοτικής επιτροπής μετά την απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1944 στο ξενοδοχείο «Μαζεστίκ», το οποίο βρέθηκε στο αρχείο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συμπεριληφθεί στο αρχειακό υλικό που θα εκτεθεί.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου με τίτλο «Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη», τονίζοντας ότι για τον εορτασμό της επετείου συνεργάστηκαν πολλές υπηρεσίες του Δήμου.
Την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου 1944 απαρτίζουν οι:
  • Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
  • Καλυψώ Γούλα, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
  • Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών
  • Σωτηρία Αδαμίδου – Γκιουλέκα, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Στέλιος Λιακόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος
  • Μαρία Αγαθαγγελίδου, Δημοτική Σύμβουλος
  • Μόνικα Αϊβάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος
  • Δημοσθένης Δώδος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ – Αντιπρόεδρος ΚΘΒΕ
  • Μαρία Καβάλα, Δρ. Ιστορίας
  • Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος – ερευνητής
  • Αντώνης Σατραζάνης, Δρ. Ιστορίας – Προϊστάμενος ΚΙΘ
  • Μάνος Μαλαμίδης, συλλέκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.