Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Έκλεισε τα 100 χρόνια το πρωτοπαλίκαρο του Άρη

Αυτές τις μέρες, συμπληρώθηκαν εβδομήντα τρία χρόνια  από την απελευθέρωση της Πάτρας, από τους Γερμανούς ναζί του Χίτλερ. Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ιστορικής ημέρας, συμπλήρωσε αισίως τα 100 χρόνια ζωής.

Ήταν 4 Οκτωβρίου 1944 όταν οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Ο ΕΛΑΣ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν απελευθερώσει την Πάτρα.
Στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης η Δημοτική Αρχή της Πάτρας πραγματοποίησε σχετικές εκδηλώσεις όπως συνέβαινε τα τελευταία 15-20  χρόνια, (με ελάχιστες εξαιρέσεις), και από  προηγούμενες  Δημοτικές Αρχές.
Εκείνα τα χρόνια μάλιστα  επίσημοι προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις ήταν οι ζώντες ήρωες της ημέρας απελευθέρωσης της Πάτρας.
Προσθέτουμε και εμείς το σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή, σε όλους εκείνους που πολέμησαν τον κατακτητή και ειδικά σε εκείνους που απελευθέρωσαν την πόλη μας.
Ο αδηφάγος χρόνος βέβαια έχει πάρει από τη ζωή, τα περισσότερα από εκείνα τα παλληκάρια.
Τούτο το κείμενο όμως έχει γραφεί και για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και σεβασμό στον επικεφαλής του VIII συντάγματος του ΕΛΑΣ, τον  Καπετάν Ερμή (σαν εκπρόσωπο όλων των τότε παλληκαριών) ο οποίος σε ηλικία 100 χρόνων εξακολουθεί να αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη της ηρωικής Ελληνικής ψυχής.
Ο καπετάν Ερμής (κατά κόσμο Βασίλης Πριόβολος) διετέλεσε διοικητής της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου αλλά θεωρείται και από τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη. Μέχρι σήμερα μάλιστα είναι ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης «Άρης Βελουχιώτης». Αποτελεί ζωντανή ιστορία του τόπου μας κάτι το οποίο του αναγνωρίζουν ακόμη και οι τότε αντίπαλοί του.
Ο καπετάν Ερμής έχει έρθει αρκετές φορές στην Πάτρα τα προηγούμενα χρόνια και έχει τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσής της πόλης και μάλιστα έχει εκφωνήσει και σχετική ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο στο χώρο που είχε παρουσιαστεί και η σημαία του συντάγματος του ΕΛΑΣ από τον αείμνηστο Βλάσση Βελλόπουλο.
Ακμαίος παρά τα 100 χρόνια του ο καπετάν Ερμής πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση
«Ο Βασίλης Πριόβολος Καπετάν Ερμής, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη, εκφράζω την έντονη καταδίκη μου και απέχθειά μου για το εμπαθές συκοφαντικό και ανιστόρητο δημοσίευμα του Θάνου Τζήμερου, ενάντια στην εθνική μας αντίσταση και στο μεγαλειώδη αγώνα του ελληνικού λαού και του ΕΑΜ  ΕΛΑΣ ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας. Όσο ζω δηλώνω κατηγορηματικά πως δεν θα επιτρέψω την κατασυκοφάντηση της Εθνικής μας Αντίστασης από τυχάρπαστους και άκαπνους δημοσιογραφούντες».
Πηγή: patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.