Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Συναυλία την Τετάρτη της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη»

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με  τίτλο «Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη», θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, ώρα 21:00, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του  Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 73ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον χιτλερικό ζυγό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Συμφωνία της Αντίστασης, του Αλέκου Ξένου και το Θάνατο της Αντρειωμένης, του Μανόλη Καλομοίρη, σε διεύθυνση ορχήστρας του Βύρωνα Φιδετζή.
Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Δημοτικής Τηλεόρασης:  «30 Οκτωβρίου 1944: Η παραμελημένη απελευθέρωση».
Βύρων Φιδετζής
Ο Βύρων Φιδετζής Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., συνέχισε στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τους Βλ. Ορλόφ, Α. Ναβάρρα και Σ. Μπένες, όπου πήρε το Δίπλωμά του το 1975. Παράλληλα φοίτησε, στην ίδια Σχολή, στην τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Χανς Σβαρόφσκι από το 1973 έως το 1977, οπότε πήρε και το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως Διευθυντής Ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες καθώς και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Τουρκία, Αρμενία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Βραζιλία, Κίνα κ.α.), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.
Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με την Εθνική Λυρική Σκηνή όντας από το 1985 έως το 1992 Μόνιμος Αρχιμουσικός της. Από το Σεπτέμβριο του 1990 έως το 1992 ήταν Επικεφαλής Αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Αικατερίνενμποργκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από το 1992 είναι Προσκεκλημένος Αρχιμουσικός της “Καπέλα Ρωσία” της Μόσχας (πρώην Ορχήστρας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ε.Σ.Σ.Δ.). Υπήρξε παράλληλα Προσκεκλημένος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και Καλλιτεχνικός της Διευθυντής (1999-2001). Την περίοδο 2000-2005 είχε την καλλιτεχνική ευθύνη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1987 είναι Μόνιμος Αρχιμουσικός της Κ.Ο.Α. ενώ από το 2004 είναι και ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής.
Έχει ηχογραφήσει τις όπερες του Σπ. Σαμάρα Ρέα, Μάρτυς και Δεσποινίς Ντε Μπελίλ, τις όπερες του Π. Καρρέρ Κυρα Φροσύνη και Δέσπω, την όπερα του Δ. Μητρόπουλου Αδελφή Βεατρίκη, τους 36 Ελληνικούς χορούς του Ν. Σκαλκώτα στην Α’ παγκόσμια ηχογράφησή τους, τις Δύο Πρώτες Συμφωνίες του Μ. Καλομοίρη (Της Λεβεντιάς και Των Ανίδεων και των Καλών Ανθρώπων), καθώς και τις όπερές του Ανατολή και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τα ορχηστρικά άπαντα του Γ. Κωνσταντινίδη και τον Ύμνο στην Ελευθερία του Ν. Χ. Μάντζαρου στην πλήρη και πρωτότυπη μορφή του. Επίσης έργα των Γ. Σισιλιάνου, Δ. Δραγατάκη, Α. Ευαγγελάτου, Δ. Λιάλιου, Δ. Λαυράγκα, Μ. Βάρβογλη, Π. Πετρίδη, Αιμ. Ριάδη, Γ. Αξιώτη, Θ. Αντωνίου, Μ. Θεοδωράκη, Ι. Χαλιάσα, Π. Κούκου, Σ. Ζάννα κ.α.
Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως Διευθυντής Ορχήστρας έχει παρουσιάσει πάνω από 200 ελληνικά έργα, τα περισσότερα από αυτά σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση ή σε παρουσίαση στο κοινό μετά από πολύχρονη σιωπή.
Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το “Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου”. Έχει επίσης τιμηθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομόφωνα Επίτιμο Μέλος της “Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών”, ενώ για το δισκογραφικό του έργο του απονεμήθηκε Τιμητική Διάκριση από την “Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής”.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€, 5€ (μειωμένο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.