Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Εντυπωσιακές ελληνικές επιδόσεις στην έρευνα

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας μιλώντας στο Thessaloniki Summit τόνισε ότι η
χώρα έκοψε οριστικά τις γέφυρες που την ένωναν με το αμαρτωλό παρελθόν
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην έρευνα, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν αντανακλώνται σε ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρουσιάζει η Ελλάδα: παρότι με βάση τις ερευνητικές της επιδόσεις θα μπορούσε να ξεπερνά σε πατέντες και παραγωγή καινοτομίας, ακόμη και το πρωτοπόρο Ισραήλ, εξακολουθεί να βραδυπορεί, εξαιτίας παραγόντων, όπως η φορολογική αντιμετώπιση των ερευνητών, η μεγάλη γραφειοκρατία και η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, σύμφωνα με τον οποίο στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 ερευνητές σε 1.500 ερευνητικές ομάδες από τις οποίες, 200 θεωρούνται ηγέτιδες στα αντικείμενά τους σε διεθνές επίπεδο.
«Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε έρευνα στη χώρα μας, οι Έλληνες ερευνητές είναι 2,5 φορές πιο παραγωγικοί από ό,τι οι Γερμανοί και πέντε φορές πιο παραγωγικοί σε σχέση με τους Άγγλους, σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Οι Έλληνες ερευνητές πέτυχαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Horizon 2020", να έχουν 1.071 συμμετοχές σε 652 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα, με χρηματοδοτήσεις 328 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς όμως, τα καλά νέα σταματούν εδώ. Υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, στην Ελλάδα κατοχυρώνονται 20-40 ευρωπαϊκές πατέντες τον χρόνο, έναντι πχ, 1.000 για τη Φιλανδία. Είμαστε πολύ κοντά στο μηδέν, γιατί έχουμε δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια και γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου ο ερευνητής αντιμετωπίζεται φορολογικά ως στέλεχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκίδης, κάνοντας επίσης λόγο για «τρομερή γραφειοκρατία».
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, αν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι Έλληνες ερευνητές βελτιωθεί και το έργο τους υποστηριχθεί, πχ, με την παροχή κινήτρων, οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό αντίκτυπο στην αγορά (high impact) θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τις 50 ετησίως, δημιουργώντας 2.000 νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας 200 εκατ. άμεσες επενδύσεις και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για εξαγωγές 120 εκατ.-150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Άλλωστε, το υποστηρικτικό περιβάλλον που έχει προσφέρει το Ισραήλ στους ερευνητές του και το καινοτομικό επιχειρείν, το «μεταμόρφωσε» μέσα σε μόλις 65 χρόνια, από αγροτική, κυρίως, οικονομία, σε παγκόσμια ηγέτιδα στο κλάδο των τεχνολογιών. Ενδεικτικό των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το γεγονός, ότι ενώ στην Ελλάδα δημιουργείται κατά μέσο όρο μία high impact εταιρεία ανά 1.000 νέες επιχειρήσεις, στο Ισραήλ η αντίστοιχη αναλογία είναι μία προς 100.
Το παράδειγμα του Ισραήλ ανέπτυξε στο Thessaloniki Summit, o ιδρυτής και πρόεδρος του Υοzma Group, Γιγκάλ 'Ερλιχ (Εrlich Yigal), ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα χρηματοδοτικής στήριξης όσων επιχειρήσεων καινοτομούν.
Όπως είπε, η ετήσια χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια (επιχορηγήσεις, θερμοκοιτίδες, πρόγραμμα κινήτρων MAGNET κι άλλα προγράμματα), ενώ ισχύει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και κίνητρα για τις εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις.
Λειτουργούν δε 35 ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας, στα οποία εισρέουν πόροι 400 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών συγκεντρώνουν σε ετήσια βάση έως και 2 δισ. δολάρια, που επενδύονται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλές είναι οι πολυεθνικές που έχουν εγκαταστήσει τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξής τους στο Ισραήλ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία της χώρας και την απασχόληση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της.
Το 2ο Thessaloniki Summit διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ -Delphi Economic Forum. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και έχει τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του Enterprise Europe Network Hellas.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γούτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.