Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Αρχίζει την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Στα 0,92 έως 0,95 λεπτά το λίτρο η τιμή του
Αρχίσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Χριστόφορος», Θέμη Κιουρτζή, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

Ο κ. Κιουρτζής ανέφερε πως ήδη υπήρξαν καταναλωτές, που έχουν επικοινωνήσει με πρατήρια, προκειμένου να αγοράσουν πετρέλαιο, καθώς έπεσε η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο και έτυχε να έχουν άδεια δεξαμενή. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Πρατηριούχων, η τιμή για την αγορά θα κυμανθεί από 0,92 έως 0,95 ευρώ.
«Έκλεισε στα 95 λεπτά πέρυσι, τόσο περίπου θα ανοίξει και φέτος. Με τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές η τιμή θα είναι 92 έως 95 λεπτά για τις μεγάλες ποσότητες» επισημαίνοντας ότι «πάντα υπάρχει μία διαφοροποίηση στην τιμή όταν πρόκειται για προμήθεια μικρών ποσοτήτων ή έχουμε ψηλό όροφο, μια μικρή αύξηση για να βγει το κόστος μεταφοράς και λειτουργίας».
Ο κ. Κιουρτζής εκτίμησε πως η αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην επαρχία θα φτάσει στο ένα ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι όλοι οι πρατηριούχοι δέχονται πολλά παράπονα από τους καταναλώτές για την φορολόγησή του.
«Κάποιοι άφησαν άδειες δεξαμενές ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει, θα μειώσει τους φόρους στο πετρέλαιο. Στην επαρχία νομίζω ότι θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, έτσι εκτιμώ εγώ. Υπάρχει μια ληστρική διάθεση της πολιτείας απέναντι στους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης, και αυτή η διάθεση είναι διαχρονική, αφορά όλες οι κυβερνήσεις, εκτός ίσως από την προηγούμενη που είχε μειώσει κάπως τον φόρο» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης, και σημείωσε ότι «είναι άδικο, γιατί για το αγαθό της θέρμανσης δύο κατηγορίες ανθρώπων σε αυτή τη χώρα φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο (σ.σ. οι χρήστες πετρελαίου και οι χρήστες φυσικού αερίου). Μια δικαιολογία της πολιτείας θα ήταν ότι έχουμε φυσικό αέριο αλλά εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο» για να συμπληρώσει ότι «στη χώρα μας έχουμε το ακριβότερο φυσικό αέριο γιατί έχουμε υπερφορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αν το πετρέλαιο είχε την ίδια φορολογία με το αέριο θα ήταν κατά πολύ φθηνότερο», υποστήριξε ο κ. Κιουρτζής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βενζινοπωλών, πάνω από το 50% των καταναλωτών αγοράζει πετρέλαιο σύμφωνα με τα χρήματα που περισσεύουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι ανάλογα με τις ανάγκες τους για θέρμανση.
«Η μεγάλη πλειοψηφία αγοράζει πετρέλαιο με 200, 300 ή 400 ευρώ. Αυτοί οι καταναλωτές είναι το 50%, ένα άλλο 10% έως 20% είναι αυτοί που προμηθεύονται περίπου 500 λίτρα. Λένε πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω, όχι τι ποσότητα πετρελαίου χρειάζομαι» σχολίασε ο κ. Κιουρτζής και όπως είπε σε ποσοστό περίπου 30% είναι οι καταναλωτές που έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να βάλουν 1000 λίτρα στη δεξαμενή τους.
Στις πολυκατοικίες η κεντρική θέρμανση έχει μειωθεί δραματικά, επισήμανε και πρόσθεσε: «Σε μία πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων συνήθως τουλάχιστον δύο ενοικιαστές δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους (στην αγορά πετρελαίου), με αποτέλεσμα να έχουμε στα μπαλκόνια δεξαμενές μικρές ή στροφή στο φυσικό αέριο για αυτούς που μπορούν».
Την επιλογή της ποσότητας και την αγορά πετρελαίου επηρεάζουν, όπως ανέφερε ο κ. Κιουρτζής, οι προσφορές τραπεζών μέσω πιστωτικών καρτών για άτοκες δόσεις.«Κάποιοι καταναλωτές επιλέγουν έτσι και μεγαλύτερη ποσότητα καθώς κερδίζουν χρήματα. Με άλλη τιμή αγοράζει τα 1000 λίτρα και με άλλη τα 200 λίτρα και θα το πληρώσει σε 6 ή 7 ή 8 άτοκες δόσεις όπως έγινε πέρυσι» καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.