Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μειώθηκε στα 12 χρόνια η ποινή Παπαγεωργόπουλου

Στη φυλακή επέστρεψαν ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο άλλοτε πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, μετά τις πολυετείς ποινές κάθειρξης που τους επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Όπως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον περυσινό Φεβρουάριο, έτσι και το δευτεροβάθμιο τούς έκρινε ενόχους για την πολύκροτη υπόθεση, πλην όμως οι δύο άνδρες «έσπασαν» τα ισόβια δεσμά που τους είχαν επιβληθεί. Στον Β. Παπαγεωργόπουλο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και στον Μ. Λεμούσια ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών. Πάντως, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι συνήγοροι υπεράσπισής τους προανήγγειλαν ότι θα καταθέσουν αναίρεση στον 'Αρειο Πάγο.
Ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έτυχε κι ο βασικός υπεξαιρέτης, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, η ποινή του οποίου από ισόβια μειώθηκε σε κάθειρξη 20 ετών και έξι μηνών. Ταυτόχρονα, δραστική μείωση των ποινών τους πέτυχαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών (από κάθειρξη 15 ετών) κι ο δεύτερος σε φυλάκιση 2 ετών (από κάθειρξη 10 ετών).
Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Παναγιώτης Κατσιρούμπας αναγκάστηκε να αναβάλει για 10 λεπτά την έναρξη της διαδικασίας προκειμένου να αδειάσει ο διάδρομος της αίθουσας που είχε «καταληφθεί» από κόσμο.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τα παρακάτω αδικήματα:
--- Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, με πλειοψηφία (3-2), για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου), κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεση συνεργεία στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία
--- Ο Μ. Λεμούσιας, με πλειοψηφία (3-2), για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον ν. 1608) και επιπλέον για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία (πλημμέλημα). Και στην περίπτωση του πρώην γενικού γραμματέα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία
--- Ο Παναγιώτης Σαξώνης, ομόφωνα, για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα), όπως είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως
--- Οι Θ. Γκόλας και Γ. Γκαϊδατζής για το πλημμέλημα της παράλειψης από αμέλεια ελέγχου του υφισταμένου τους (Π. Σαξώνη), κατά μετατροπή από το κακούργημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία
Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που στην περίπτωση των Β. Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη δεν είχε συμβεί στην πρωτόδικη απόφαση. Επιπλέον, στον πρώτο, όπως και στον Θ. Γκόλα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Η αναγνώριση των ελαφρυντικών, όπως και η μετατροπή του κατηγορητηρίου για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, ήταν τα δεδομένα που «έσπασαν» τα ισόβια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, οι τρεις καταδικασθέντες σε ποινές κάθειρξης καλούνται να καταβάλουν 50.000 ευρώ, ο καθένας, ως χρηματική αποζημίωση προς το δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στον Π. Σαξώνη επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική ποινή ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Ο τέως δήμαρχος αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής του, απευθυνόμενος προς τους δικαστές είπε ότι η απόφαση «είναι λάθος». Σε χειρόγραφη δήλωση που διένειμε λίγο αργότερα, έκανε λόγο για «σκευωρία» και «απόφαση σκοπιμότητας». «Στη φυλακή ένας αθώος! Εξιλαστήριο θύμα! Δυστυχώς η σκευωρία κέρδισε για δεύτερη φορά» ανέφερε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ζητήσουν τον φάκελο της υπόθεσής του και να ενημερωθούν «για τον τρόπο που σπιλώθηκε το όνομά μου, για τον τρόπο που επιτεύχθηκε ο εξοστρακισμός μου από την πολιτική ζωή του τόπου, για την πρωτοφανή διαδικασία με την οποία οδηγήθηκα στη φυλακή, και την πρώτη φορά και σήμερα, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο…»
Από την πλευρά του, ο Μ. Λεμούσιας μίλησε για «εν ψυχρώ δολοφονία» του ιδίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «άδικη» και «προειλημμένη», ενώ απευθυνόμενος προς τους τρεις δικαστές που πλειοψήφησαν είπε: «Να απολογηθείτε στη συνείδηση σας. Από το Θεό να το βρείτε».
Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και κατά τη διάρκειά της έγιναν 54 συνεδριάσεις (με τη σημερινή), ενώ κατέθεσαν πάνω από πενήντα μάρτυρες στο δικαστήριο. Η απόφαση ήρθε σχεδόν 6,5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι δικαστικές περιπέτειες -πάντως- για τον Β. Παπαγεωργόπουλο δεν σταματούν εδώ. Τον προσεχή Νοέμβρη (17/11) καλείται να καθίσει πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το δεύτερο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε επί των ημερών του στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την λεγόμενη υπόθεση της «Παγίας Προκαταβολής» για την οποία κατηγορούνται ακόμη ο Μ. Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και δώδεκα υπάλληλοι του δήμου. Η «Παγία Προκαταβολή» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη των μικροεξόδων, ενώ το ύψος του ελλείμματος που διαπιστώθηκε σ' αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.