Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα στον Ποταμό της Επανομής

του Λευτέρη Ζαβλιάρη στο karfitsa.gr
Η λέξη «Ποτάμι» πριν από λίγους μήνες μεσουρανούσε στην επικαιρότητα για πολιτικούς λόγους, αφού έτσι αποφάσισε να «βαφτίσει» το κόμμα του προκειμένου να κατέλθει στις ευρωεκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης. Κι όμως, στη Θεσσαλονίκη η λέξη αυτή, εάν εξαιρέσουμε βέβαια τα κοντινά ποτάμια Αξιό, Γαλλικό και Λουδία παραπέμπει σε βουτιές. Όχι, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν την νοοτροπία των ξένων και δε συνηθίζουν να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια σε λίμνες και ποτάμια, ωστόσο υπάρχει ένας… ποταμός που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από νέους που τον ανακαλύπτουν, αλλά και από μεγαλύτερους που θυμούνται τα παλιά.

Ο «Ποταμός» στην κοντινή Επανομή είναι ένα μέρος όπου το φυσικό κάλλος «δένει» ιδανικά με το καλοκαίρι και την κάνει εξαιρετικό προορισμό για τις βουτιές των Θεσσαλονικέων. Μακριά από την πολυκοσμία και τη «βαβούρα» των παραλιών της Χαλκιδικής και του Θερμαϊκού, δικαιολογείται απόλυτα ο ενθουσιασμός των ντόπιων που μιλούν με περηφάνια για την εξαιρετική ομορφιά και το παρθένο τοπίο που συναντάς σε μια παραλία που απέχει μόλις περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.
Άλλωστε οι πολλές πινακίδες που συναντά ο επισκέπτης όταν φτάσει στην Επανομή που αναγράφουν τη λέξη «Ποταμός», δείχνει ότι οι κάτοικοι και οι αρχές έχουν καταλάβει πως πολλοί Θεσσαλονικείς απαρνούνται τη Χαλκιδική και άλλες παραλίες για να βρεθούν στον Ποταμό.
Πώς να πάτε
Οι τρόποι για να προσεγγίσετε το όμορφο αυτό παραλιακό μέτωπο είναι δύο. Είτε με το ΙΧ σας, είτε με το λεωφορείο του ΟΑΣΘ, καθώς λόγω της αυξανόμενης κίνησης έχει μπει δρομολόγιο που κάνει τέρμα στην παραλία, μιας και πριν λίγο καιρό λουόμενοι, κυρίως νεαρής ηλικίας αναγκάζονταν να πάνε είτε με τα πόδια, είτε με… ότοστοπ. Η γραμμή 77Η Ποταμός- Επανομή ξεκινά από το χωριό και σας μεταφέρει στην παραλία. Τα δρομολόγια ξεκινούν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην ξεμείνετε και γυρίσετε με τα πόδια. Για να πάρετε τη γραμμή αυτή βέβαια πρέπει πρώτα να πάρετε το λεωφορείο που πηγαίνει στο χωριό της Επανομής, το οποίο είναι το 70 Ν.Σ. Σταθμός-Επανομή ή το 69 Α.Σ. ΙΚΕΑ-Επανομή.
Εάν διαθέτετε ΙΧ τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού μπορείτε μέσω της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής να συνεχίσετε στην εθνική Θεσσαλονίκης-Περαίας και να στρίψετε στην οδό Μιαούλη προς Πλαγιάρι. Αφού φτάσετε στο Πλαγιάρι συνεχίζετε στην επαρχιακή οδό Επανομής και όταν φτάσετε στην Επανομή ακολουθείτε τη σήμανση ώστε να βγείτε στην οδό Αθανασίου Διάκου που οδηγεί στην Καλλικράτεια. Η τελευταία πινακίδα για Ποταμό θα σας κατευθύνει να στρίψετε δεξιά. Σε κάποια στιγμή ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος, ωστόσο το τελικό θέαμα θα σας αποζημιώσει. Η ακτογραμμή είναι μεγάλη και ξεκινά από την ακτή Ρέτζικα και εκτίνεται έως το περίφημο «Ναυάγιο» και το «Φανάρι». Για να προχωρήσετε μέχρι το τέλος βέβαια πρέπει να διαθέτετε 4Χ4, εκτός εάν έχετε καλή φυσική κατάσταση και προχωρήσετε πεζοί τα 3,5 χιλιόμετρα.
Οι παραλίες
Η Επανομή διαθέτει συνολικά 40 χιλιόμετρα ακτογραμμής, από τα οποία τα πιο χαρακτηριστικά βρίσκονται στην παραλία του Ποταμού. Το ιδιότυπο τρίγωνο που σχηματίζεται στην περιοχή προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. Από την ακτή, φαίνεται ακόμη και σήμερα το «Ναυάγιο», ένα πλοίο που συμμετείχε σε εργασίες για την πλαζ της περιοχής, αλλά βούλιαξε γύρω στο 1967-70. Στην παραλία του Ποταμού, μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα ενώ είναι από τις παραλίες που μπορείτε να επιδοθείτε άφοβα στα αθλήματα των… «ρακετών» και τους μπιτς βόλεϊ. Στην περιοχή λειτουργούν δύο μπιτς μπαρ όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, ενώ μπορείτε να βάλετε ελεύθερα την ομπρέλα σας σε όποιο σημείο θέλετε αφού η έκταση της αμμουδιάς είναι τεράστια. Η παραλία «Φανάρι» είναι επίσης δημοφιλής και γνωστή από τα παλαιότερα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενδιάμεσο υπάρχει ο υδροβιότοπος της Επανομής. Τα νερά σε όλες τις παραλίες είναι καθαρά και η παραλία του Ποταμού είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία, χάρη στο ποτάμι που εκβάλει στην παραλία και καθαρίζει τα νερά με φυσικό τρόπο.
Οικονομικά και… νεολαία
Η παραλία του Ποταμού είναι γνωστή στους Θεσσαλονικείς για την κοντινή της απόσταση, αλλά και για το γεγονός ότι είναι οικονομική και δε χρειάζεται να ξοδέψει κανείς πολλά χρήματα για ένα μπάνιο.
«Οι τιμές που μπορεί να βρει κανείς εδώ είναι πολύ προσιτές. Ο καφές κοστίζει τρία ευρώ, χωρίς να χρεώνεται η ξαπλώστρα ή η ομπρέλα. Το ίδιο ισχύει και με το φαγητό, μπορεί γενικά να έρθει κάποιος από τις 10 το πρωί και να περάσει όμορφα τη μέρα του πολύ οικονομικά», μας εξηγεί ο Κώστας Τσιώτσιος, ένας από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ειδικότερα το μεσημέρι η περιοχή «βουλιάζει» κυριολεκτικά, καθώς έρχεται περισσότερο νέος κόσμος.
Μια τέτοια παρέα νέων παιδιών συναντήσαμε στην παραλία η οποία μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον όμορφο Ποταμό.
Η Ελένη ήρθε για πρώτη φορά στον Ποταμό. «Άκουσα ότι είναι ωραία παραλία και καθαρή, είναι λίγα και τα έξοδα, για αυτό και ήρθα», λέει χαρακτηριστικά.
ενώ ο Γιώργος τονίζει ότι «είναι μια πολύ καλή επιλογή γιατί είναι καθαρά και οικονομικά και καλοκαίρι δίχως μπάνιο δεν γίνεται!».

Για την άνοδο της προσέλευσης επισκεπτών μιλούν ο Ανδρέας και η Βάσω που εργάζονται σε μπιτς μπαρ της περιοχής. «Από νωρίς έχουμε τους πιο ηλικιωμένους και στη συνέχεια όσο πλησιάζει μεσημέρι και απόγευμα έχουμε πιο νεαρές ηλικίες», μας λένε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.