Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ερήμην των δημοτών του Θερμαϊκού συζητείται στη Μητροπολιτική Επιτροπή η τύχη του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Η  περίφημη "μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων"
ασχολείται με τα πάντα πριν των επιπτώσεων στο περιβάλλον
Επανέρχεται την προσεχή Πέμπτη 10 Ιουλίου για συζήτηση και έγκριση στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η Γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την εκποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Εάν θα είναι θετική η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής στη γνωμοδότηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα και την καταστροφή του κάμπινγκ.

Το θέμα, επρόκειτο να συζητηθεί και πριν ένα μήνα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, στις 10 Ιουνίου, αναβλήθηκε όμως με πρόταση της τότε προέδρου της Μητροπολιτικής, Ιωάννας Τζάκη, προκειμένου, όπως είχε πει, να κληθούν η δημοτική αρχή και οι νεοεκλεγμένοι αιρετοί του δήμου Θερμαϊκού να εκφέρουν τις απόψεις τους. Όμως στην πρόσκληση που απηύθυνε ο νέος πρόεδρος της Μητροπολιτικής κ. Βασίλειος Κανάκας, πουθενά δεν φαίνεται ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση του απερχόμενου δημάρχου και των νεοεκλεγμένων αιρετών. Μόνο στο τέλος της τυπικής κοινοποίησης της ημερήσιας διάταξης, που γίνεται προς διάφορους φορείς, κοινοποιείται αυτή στο δήμο Θερμαϊκού ως 24ο κατά σειρά.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, μετά από σχετικό αίτημα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» τάχθηκε κατά του ξεπουλήματος του κάμπινγκ από το ΤΑΙΠΕΔ και το πέρασμά του στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού, για τη σωστή τουριστική του αξιοποίηση με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής και το δημόσιο συμφέρον.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η θετική υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υπογράφεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Θεοφάνη Παπά, στηρίζεται σε 19 παραπομπές σε νόμους, κοινές υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην κατ΄επίφαση μόνο «μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ. Όμως  πουθενά, δεν αναφέρεται η άποψη του δήμου Θερμαϊκού επί του θέματος, ενώ αγνοείται παντελώς η θέση των φορέων και της κοινωνίας της περιοχής, που έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της εκποίησης του απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.
Το εξωφρενικό, είναι ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ  καταπιάνεται με πλήθος δευτερευόντων στοιχείων, όπως η κατανάλωση νερού στην περιοχή, τα αέρια και υγρά απόβλητα, η τήρηση των υγειονομικών συνθηκών κατά την εκτέλεση των εργασιών τσιμεντοποίησης του χώρου, αποφεύγει επιμελώς να ασχοληθεί με το σημαντικότερο θέμα, που είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημά του.
Σήμερα,  αν και εγκαταλειμμένο το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, με τα χιλιάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του. Πανύψηλες λεύκες, αιωνόβια πεύκα, φοίνικες και κάθε λογής βλάστηση που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία θα μπορούσε όαση αναψυχής, ξεκούρασης, δροσιάς όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα. Με την παράλληλη ανάπτυξη τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα συνέβαλαν στην οικονομική ανόρθωση της περιοχής. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής. Κάτι που θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει, καθώς ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη.
Κι όμως, αυτό τον επίγειο παράδεισο, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να τον καταστρέψει. Και με την κοπή των δέντρων να φυτρώσουν στη θέση τους άχαροι όγκοι μπετόν, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες για λίγους.
Σύμφωνα με την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ, στο 50% της έκτασης του σημερινού κάμπινγκ, σε 61.9000 τετραγωνικά μέτρα θα χτιστούν οι οικοδομές (που ευσχήμως βαφτίζονται ως «τουριστικό παραθεριστικό χωριό», άλλα 20.332 τ.μ., δηλαδή το 16,42% της συνολικής έκτασης προορίζεται για κοινόχρηστους χώρους και στα υπόλοιπα 41.568 τ.μ. προβλέπονται «κοινωφελείς υποδομές». Κι όμως, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει να δοθούν στο δήμο ως εισφορά σε γη 75.000 τ.μ.
 Η θέση του δήμου Θερμαϊκού, την οποία αγνόησαν περιφρονητικά τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ότι σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, οι χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ η προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αλλά ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής θα βοηθήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι έγκαιρα η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ακόμη από την ιδρυτική της διακήρυξη, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας καθώς και κάθε δημοτικής και δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο σημειωτέον, έχει στην κυριότητά του τέσσερις εκτάσεις του δήμου Θερμαϊκού. Καθώς, εκτός του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» το κάμπινγκ της Επανομής, την παραλιακή έκταση στα Τσαϊρια Περαίας, στο χώρο κεραιών της πρώην ΕΡΤ και τέλος μια έκταση 34.449,62 τ.μ. στην περιοχή Τούμπα Μεσημερίου.


1 σχόλιο:

  1. To kamping της αγ τριάδας. Χρόνια τωρα κλειστό εγκαταλελειμμένο . Καμιά πρόταση αξιοποίησης απο κανένα φορέα λαμογιων της περιοχής με αξιόλογο πλάνο στρατηγικής . Απο την άλλη και να γινόταν κατι σοβαρό δεν υπήρχε ούτε υπάρχει πολίτικη βούληση για αξιοποίηση απο ιδιώτη με την διαδικασία της πλειοδοσίας. Δεν υπήρξε οργανισμός που θα παρελάμβανε αιτήσεις και θα διεκπεραίωνε προσοδοφόρα προε το δημόσιο. Ολα ηταν σχεδιασμένα για το ξεπούλημα . Τίποτε στην τυχη . Κανένα ενδιαφέρον απο δήμους νομαρχίες περιφέρειες . Thats a greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.