Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Θεσσαλονίκη: Κάθε ημέρα λουκέτο σε πάνω από 4 βιοτεχνίες

Σε λίγο πάνω από τέσσερις (ειδικότερα σε 4,3) ανέρχονται -κατά μέσο όρο- οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που "κατέβασαν ρολά" το α' εξάμηνο του 2014, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

   Παρά δε, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν περισσότερες κατά 17%, τα νούμερα δείχνουν ότι "η αιμορραγία της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση" επισημαίνει το ΒΕΘ.
   Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, ρολά κατέβασαν 771 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο αριθμός τους έφθανε τις 929.
   Την ίδια ώρα, η απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας βρίσκεται στο "ζενίθ", αφού μόλις 210 επιχειρήσεις εισήλθαν στον επαγγελματικό στίβο τους πρώτους έξι μήνες φέτος, λιγότερες κατά 45%, έναντι των 384 βιοτεχνιών που έκαναν εγγραφή στο μητρώο του ΒΕΘ στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
   Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν οι διαγραφείσες επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση 20,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους περιορίστηκαν κατά 40%.
   Ο αδύναμος κρίκος για άλλη μια φορά είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, 583 έκλεισαν και ακολούθησαν οι ομόρρυθμες εταιρείες με 138 διαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 721 ατομικές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν.
   Τα "σκήπτρα" στους λόγους διαγραφής και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες, με τον αριθμό αυτών να "αγγίζει" τις 467, όταν έναν χρόνο πριν ήταν 484. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 11 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις έξι.
   Βέβαια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΒΕΘ, μπορεί το "εύκολο θύμα" της αρνητικής συγκυρίας να είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, ωστόσο αυτές είναι που κρατούν και την πρωτιά στις εγγραφές. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, δημιουργήθηκαν 132 ατομικές επιχειρήσεις και ακολούθησαν οι ομόρρυθμες με 24. Έναν χρόνο πριν, οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 281.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.